Gündem AIDS'li kan verilen bebeğe ömür boyu bedava tedavi

AIDS'li kan verilen bebeğe ömür boyu bedava tedavi

23.03.2010 - 13:23 | Son Güncellenme:

Erken doğan bebeğe AİDS(HİV) virüsü taşıyan kan verilmesi üzerine açılan dava sonuçlandı...

AIDSli kan verilen bebeğe ömür boyu bedava tedavi

İzmir’de 1996 yılında erken doğması üzerine transfüzyon yapılırken AİDS(HİV) virüsü taşıyan kan verilen Y.T.O. ve ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde(AİHM) Türkiye’yi mahkum ettirdi. AİHM, 378 bin Euro tazminat belirlerken O.’ya ömür boyu devletçe bedava tedavi sağlanmasına hükmetti.

Strazburg’da faaliyet gösteren Mahkeme, Y.T.O. ile anne ve babasının şikayeti üzerine açılan davayı sonuçlandırdı. Mahkeme, uzun kararında O. ailesinin Türkiye’de yürüttüğü yargı süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgi verirken, 1999 yılında Kızılay yaklaşık 55 bin lira, Sağlık Bakanlığı’nın da 2008 yılında 159 bin liralık tazminat ödediğine dikkat çekti.

Ancak O. ailesinin, ödenen tazminatların Y. için gerekli olan tedavi masraflarını karşılamamasından şikayet ettiği kaydedildi.

Mahkeme kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, yaşam, adil yargılama ve etkin çare haklarına ilişkin maddelerin ihlal edildiğini bildirerek O. ailesine maddi tazminat olarak 300 bin, manevi tazminat olarak 78 bin ve mahkeme masrafları olarak da 3 bin Euro’nun ödenmesine hükmetti.

AİHM, bunlara ek olarak da Y.T.O.’ya ömür boyu bedava ve tam tedavi sağlanmasına karar verdi.(