Gündem Ailelere umut olan proje

Ailelere umut olan proje

29.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 5 milyona yakın aileyi etkileyen otizmden haberdar olanların sayısı sadece yüzde 7. Hastalığı kabul etmeyen ailelerin yüzde 80’i dağılıyor. Yuvayı yıkan ise baba...

Ailelere umut olan proje

Türkiye’de 1.4 milyon otizmli birey olduğu tahmin edilirken, otizmli çocuk sayısının ise 350 bin olduğu belirtiliyor. Tohum Otizm Vakfı tarafından İstanbul genelinde başlatılan “Otizmde Tarama, Tanımlama ve Eğitim Modeli’nin Geliştirilmesi Projesi”nden yeni veriler gün yüzüne çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje sayesinde tarama testinden geçen 9 bin 10 çocuğun 73’üne erken tanı konulurken, testler sonucunda 212 çocuğun gelişim geriliği tanısı aldığı açıklandı. Milliyet’e bilgi veren Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Projemiz kapsamında 18-36 aylık aşıya giden çocuklar, aile sağlık merkezlerinde (ASM) gönüllü doktorlar ve aile sağlığı personelleri tarafından değerlendirildi. Burada yapılan görüşmelerde riskli çocuklar belirlendi. Daha sonra ise riskli çocuklar çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Özgün Öner’in başında bulunduğu ekip tarafından muayeneye alındı. 31 ilçede 127 aile sağlığı merkezinde 88 gönüllü sağlık personeli ve 167 aile hekimi projeye destek verdi. 73 çocuğa otizm tanısı konuldu. 43’ü sağlık raporu aldı, 30’u ise özel eğitimlerine başladı” dedi.

Haberin Devamı

‘Kabul evresi gecikiyor’

Özer, son 1,5 yıllık dönemde yapılan iki araştırma hakkında da şunları söyledi:

“Bin 300 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda Türk halkının sadece yüzde 7’sinin otizmin belirtilerinden haberdar olduğunu anladık. İlk araştımanın ardından toplumsal farkındalık projelerine ağırlık verdik. Buna rağmen yüzde 7’lik oran ancak yüzde 18’e çıkmış durumda. Hastalığın Türkiye’de daha çok görüldüğü yönünde yanlış algı var. Asıl mesele erken tanı ve ailelerin bu durumu kabullenme süresi. Yaptığımız araştırmalar sonucunda çocukları otizmli veya gelişim geriliği olan ailelerdeki boşanma oranını yüzde 80 olarak tespit ettik. Boşanmada maalesef babaların olumsuz tavrı da yüzde 80’ler seviyesinde çıktı.”