Gündem Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada

Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gece verilen 89. Oscar Ödül törenine En İyi Film dalında yaşanan yanlışlık damga vurdu. Olaylı dalın kazananı ‘Moonlight’ olurken, 14 dalda adaylığı olan ‘La La Land’ toplam 6 ödül aldı

Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada

Önceki akşam Los Angeles’ta düzenlenen bir törenle sahiplerini bulan 89. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film dalında büyük bir sürpriz yaşandı. Ödüle, Damien Chazelle’in yönettiği ‘La La Land’in uzanması bekleniyordu. Ancak Barry Jenkins’in yönettiği, siyahi eşcinsel bir adamın zorlu şartlardaki büyüme öyküsünün anlatıldığı ‘Moonlight’ En İyi Film Oscar’ına uzanan yapım oldu.

Haberin Devamı

Bu sürprizi daha da vurgulayan olay ise En İyi Film dalında önce ‘La La Land’in anons edilmesiydi. Ödülü sunan Warren Beatty ve Faye Dunaway zarfı açınca Beatty duraksadı, sonunda kazanan ‘La La Land’ olarak anons edildi. ‘La La Land’ ekibi Oscar’ı almak için sahneye geldikten hatta konuşmalarına başladıktan kısa bir süre sonra Oscar tarihinin en tuhaf yanlışlıklarından biri düzeltildi ve ‘Moonlight’ ekibi Oscar’larını almak için mikrofona uzandı.

Jenkins, “Filmi çekmenin imkansız olduğunu düşündüğüm anlar vardı. Ekibim beni çekilebileceğine inandırdı” dedi ve

Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada
ekibine teşekkür etti. Jenkins, ayrıca “Bunu rüyamda görsem inanmazdım. Rüyaların canı cehenneme! Çünkü bu gerçek” dedi.

Haberin Devamı

Bağımsızın zaferi

Jenkins’in yalnızca 1,5 milyon dolar bütçeli, ancak derdini çok sade ve etkileyici bir biçimde anlatan ‘Moonlight’ ile En İyi Film Oscar’ına uzanması, bağımsız sinemanın zafer anlarından biri olarak Oscar tarihine yazıldı. Yanlışlığın nedeni olarak zarf karışması olayı ise Oscar tarihinin en büyük skandallarından biri olarak geçecek, ona şüphe yok.

Oscarlı en genç yönetmen

En büyük ödül ‘Moonlight’a gitse de, 14 adaylık alan ‘La La Land’ de gecenin kazananlarından biriydi. 6 dalda ödül alan film, En İyi Kadın Oyuncu (Emma Stone), En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Film Müziği ve En İyi Şarkı’nın yanı sıra yönetmeni Damien Chazelle’e En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırdı. Sinemadaki çıkışını bir önceki filmi ‘Whiplash’le yapan 1985 doğumlu Chazelle, En İyi Yönetmen Oscar’ına uzanan en genç isim unvanının da sahibi oldu.

Artık ‘çok beyaz’ değil

Gecenin bir diğer ilki En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalının kazananıyla yaşandı. Bu dalın favorisi, ‘Moonlight’ta rol alan Mahershala Ali, beklendiği gibi ödülüne uzandı. Ali, Oscar kazanan ilk Müslüman aktör unvanının sahibi oldu.

Casey Affleck’in ‘Manchester by the Sea’ filmiyle uzandığı En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı da sürpriz değildi. Kenneth Lonergan’ın yönettiği alkış alan dram, ayrıca En İyi Özgün Senaryo dalında da ödül kazandı.

Haberin Devamı

Akademi Ödülleri’nin en ciddi tartışması olan ‘Oscarlar Çok Beyaz’, bu yılın sonuçlarıyla şimdilik rafa kalkmış gibi gözüküyor. ‘Moonlight’ın gecenin en önemli ödülünü alması, Viola Davis’in Denzel Washington’ın yönettiği ‘Fences’le En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ına uzanması ve Ali’nin Oscar’ı, siyahların sinemadaki rolünün Oscarlar’da da görünür olduğu bir yıla işaret ediyor.

SAYGISINDAN GELMEDİ

İranlı yönetmen Asghar Farhadi, 2012 yılında Oscar kazandığı ‘Bir Ayrılık’ın ardından ‘Satıcı’ ile ikinci kez En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ının sahibi oldu. Bu, 44 yaşındaki yönetmeni iki Oscar sahibi bir avuç yönetmenden birine dönüştürdü. Ama Farhadi’nin ikinci Oscar’ından daha akılda kalıcı olan, geceye gönderdiği konuşmaydı.

Daha önce Donald Trump’ın İran’ın da aralarında olduğu ülkelere uyguladığı vize yasağı nedeniyle törene katılmayacağını açıklayan Farhadi’nin ödülünü uzaya çıkan ilk İranlı astronot Anousheh Ansari aldı ve Farhadi’nin sözlerini aktardı: “Bu gece sizlerle olamadığım için üzgünüm. Törende mevcut bulunmamam, ülkemin ve vize yasağı bulunan diğer ülkelerin insanlarına saygımdan. Bu insanlar, vize yasağı kanunu yüzünden saygısızlığa uğradılar. Dünyayı ‘biz’ ve ‘düşmanlarımız’ kategorilerine ayırmak korku yaratır. Korku da saldırganlık ve savaşa kandırmak için bir mazerettir.”

Haberin Devamı

Altının görkemi

Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada


Oscar’a giden yol bu sene altın rengin baskın olduğu tasarımlardan geçti. Gecenin en çok konuşulan yıldızları Hollywood ışıltısını kırmızı halıya tekrar taşıdı... Emma Stone, Nicole Kidman, Isabelle Huppert ve Dakota Johnson altına yatırım yapan oyuncular arasında yer aldılar.

Kimmel’dan Trump’a: “Uyanık mısın?”

Ödüllerin sunuculuğunu üstlenen Jimmy Kimmel’ın
sosyal medya paylaşımlarıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump’a sahneden tweet atması gecenin esprilerinden biriydi. Kimmel, “Tören başlayalı 2 saat oldu. Trump’tan ses yok. Endişelenmeye başladım” dedi ve ona “Uyanık mısın?” diye tweet attı.

Haberin Devamı

Mavi kurdele akımı

Törene katılan birçok ismin yakasındaki mavi kurdele dikkat çekti. Ünlü isimler, Amerikan Sivil Özgürlükleri Birliği (ACLU) adlı kişi hak ve özgürlüklerini savunan sivil toplum örgütüne desteklerini göstermek için yakalarına mavi kurdele taktı. ACLU, Trump’ın Müslümanlara yönelik politikalarına karşı çıkan bir örgüt. ‘Loving’ filmindeki performansıyla Oscar’a aday olan Ruth Negga da mavi kurdele takanlar arasındaydı.

PwC’den Oscar özürü

Oscar ödüllerinin oylama sürecini 83 yıldır denetleyen PricewaterhouseCoopers (PwC) şirketi, zarf karışıklığı üzerine Twitter üzerinden bir özür yazısı yayınladı:

“En İyi Film Ödülü anonsu yapılırken yaşanan hatadan dolayı, ‘Moonlight’ ve ‘La La Land’ ekiplerinden, Warren Beatty, Faye Dunaway ve Oscar seyircilerinden özür dileriz. Sunuculara bir hata sonucu yanlış kategorinin zarfı verildi ve bu durum anlaşıldığı anda en hızlı şekilde düzeltildi. Bunun nasıl yaşandığını anlamak üzere inceleme yapıyoruz ve yaşananlardan

Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada
ötürü büyük bir pişmanlık duyuyoruz.

Adayların, Akademi’nin, ABC kanalının ve Jimmy Kimmel’ın durumu nezaketle karşılamalarından dolayı minnettarız.”

Twitter’ın en çok konuşulanları

- Açılış konseri için sahneye çıkan Justin Timberlake, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan Emma Stone’un tören öncesi röportajında kameraya komiklikler yaptı.

- Nicole Kidman’ın alkışlama şekli, sosyal medyada alay konusu oldu.

- En İyi Kısa Belgesel Ödülü’nü alan İngiliz yönetmen Orlando Von Einsiedel, konuşmasını Maide Suresi’yle bitirdi ve Suriye için tüm salonu ayağa kalkmaya davet etti.

- Casey Affleck’in 2010 yılında iki ayrı taciz iddiasıyla hakkında dava açılması tartışma konusu oldu.

- Gecenin sunucusu Jimmy Kimmel, ‘Lion’ filminin çocuk oyuncusu Sunny Pawar’ı, ‘Aslan Kral’ filmindeki sahneye gönderme yaparak havaya kaldırdı.

- Michael J. Fox ve Seth Rogen sahneye ‘Geleceğe Dönüş’ filminin ünlü arabası DeLorean’la çıktı. Rogen’ın ayakkabıları dikkat çekti.

Akademi Ödülleri’nde hata ve sürpriz bir arada

Kazananların listesi

En İyi Film: ‘Moonlight’

En İyi Yönetmen: Damien Chazelle (‘La La Land’)

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone (‘La La Land’)

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck (‘Manchester By The Sea’)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Viola Davis (‘Fences’)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mahershala Ali (‘Moonlight’)

En İyi Özgün Senaryo: Kenneth Lonergan (‘Manchester By The Sea’)

En İyi Uyarlama Senaryo: Barry Jenkins ve Tarell Alvin McCraney (‘Moonlight’)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Linus Sandgren (‘La La Land’)

En İyi Film Müziği: Justin Hurwitz (‘La La Land’)

En İyi Şarkı: Justin Hurwitz, Benj Pasek ve Justin Paul (‘La La Land’)

En İyi Ses Kurgusu: Sylvain Bellemare (‘Arrival’)

En İyi Yabancı Dilde Film: Asghar Farhadi (‘The Salesman’)

En İyi Kurgu: John Gilbert (‘Hacksaw Ridge’)

En İyi Özel Efekt: Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones ve Dan Lemmon (‘The Jungle Book’)

En İyi Yapım Tasarımı: David Wasco, Sandy Reynolds Wasco (‘La La Land’)

En İyi Belgesel: Ezra Edelman ve Caroline Waterlow (‘O.J.: Made in America’)

En İyi Animasyon: Byron Howard, Rich Moore ve Clark Spencer (‘Zootopia’)