Gündem Akyürek’i F4 raporu mu yaktı?

Akyürek’i F4 raporu mu yaktı?

18.10.2009 - 01:38 | Son Güncellenme:

Ramazan Akyürek’in Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alınmasında Hrant Dink cinayeti sırasındaki ihmalleri, failler hakkında yürütülen soruşturma ve dava sırasında bazı belgeleri gizlemesi ile ilgili gelişmelerin etkili olduğu iddiaları güçlendi

Akyürek’i F4 raporu mu yaktı

Davanın kilitlenmesinde önemli rol oynadığı iddia edilen Akyürek’in bu tutumu nedeniyle son iki duruşmaya gözlemci olarak AB temsilcileri ile yabancı avukatlar da katılmaya başlamış, AB İlerleme Raporu’nda da Dink davasının gidişatının kaygı verici olduğuna dikkat çekilmişti.

Tuncel cinayeti bildirdi
Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) tarafından hazırlanan raporla “Hrant Dink cinayetinde görevi ihmalle” suçlandıktan sonra Mülkiye müfettişlerinin hakkında inceleme yaptığı Akyürek’in görevden alınmasında 15 Şubat 2006 tarihli “F4” raporunun önemli rol oynadığı belirtiliyor. Erhan Tuncel’in Trabzon Emniyet Müdürlüğü Yardımcı İstihbarat Elamanı (YİE) olduğu (2004-2006) dönemde verdiği bilgilerden yola çıkarak azmettirici Yasin Hayal’in “Ne pahasına olursa olsun Dink’i öldüreceği” ifadelerinin yer aldığı rapor, Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde Akyürek imzasıyla 17 Şubat 2006’da İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na gönderilmişti. Akyürek de 8 Mayıs 2006’da İstihbarat Dairesi Başkanı olmuştu. Akyürek, BTK raporunda Daire Başkanı olduktan sonra kendi imzasını taşıyan Dink’in öldürüleceğine ilişkin raporun gereğini yapmamakla suçlandı.

Dink ailesi ifade vermedi
Akyürek’in görevden alınmasında, özellikle Dink’in eşi Rakel Dink’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektubun etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Dink, yürütülen incelemelere rağmen davanın kilitlendiğine dikkat çekmiş, Erdoğan da BTK’yı harekete geçirmişti.
BTK raporundan sonra incelemeye başlayan Mülkiye müfettişleri ile de görüşen Dink ailesi üyeleri, müfettişlere ifade vermeyi reddetti. Bunun yerine BTK raporundaki tespitlerle sanıklarla polislerin ifadelerindeki çelişkileri gösteren ek dilekçe verdi.

Haberin Devamı

Müdürlüğü kabul etmedi
Ramazan Akyürek’in Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevinden alınması ve yerine Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal’ın getirilmesine ilişkin şok atamanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Akyürek’in, Aydın Emniyet Müdürlüğü görevini kabul etmediği, Namal’ın İstihbarat Dairesi’nin Başkanlığı’na getirildiğini yolda öğrendiği anlaşıldı.
Bakanlık ve emniyet kulislerinden yansıyan bilgilere göre, atama operasyonu cuma sabahı hızlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Bağdat’tan dönen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Akyürek’i 11.00’de makamına çağırarak durumu bildirdi.
TOLGA ŞARDAN Ankara

Yazarlar