Gündem ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

16.09.2017 - 08:10 | Son Güncellenme:

ALES sonbahar dönemi 19 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav için başvuru işlemleri 26 Eylül’de başlayacak ve 4 Ekim’de son bulacak. Başvuru tarihi için uzatma yapılmayacak. Son yapılan değişiklik ile ALES için bazı değişiklikler de yapıldı. ALES başvurusu ne zaman yapılacak? ALES’te hangi değişiklikler yapıldı?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak

ALES başvuru işlemleri adaylar tarafından 26 Eylül - 4 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yapılacak olan ALES ile ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bazı değişiklikler yaptı. Değişiklikler kapsamında sınavda adaylara yöneltilen soruların sayısı azaltıldı. Sınavın süresi kısaltıldı ve ALES geçerlilik puanı 5 yıla çıkarıldı. Sınavda yer alan test sayısında da azaltma gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ÖSYM tarafından düzenlenen ALES için başvuru işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılır. Adaylar başvurularını T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilir. Sistem üzerinden başvuru yapıldıktan sonra sınav ücreti de ilgili bankalar aracılığı ile ödenerek ALES başvurusu tamamlanmış olur. Sınav için başvuru yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların sınav başvuruları da geçersiz olarak sayılır.

ÖSYM aday işlemleri sisteminden ALES başvurusu yapılabilmesi için, adayların sistemde güncel fotoğraflarının bulunması gereklidir. Sistemde güncel fotoğrafları bulunmayan adaylar başvurularını sadece ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilirler. Başvuru merkezlerinden hem adayların fotoğrafları güncellenir hem de sınav başvuruları yapılır. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan sınav başvuruları için adaylardan 5 Türk Lirası ücret alınır. 26 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında sınav başvurusunu tamamlamayan adayların sınav başvuruları geçersiz sayılır.

Haberin Devamı

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

ALES için YÖK tarafından yapılan değişiklikler kapsamında; Sözel-1 ile Sözel-2 ve Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri kaldırıldı. ALES testleri sadece sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Bunun dışında testlerde sorulan soru sayısı da 160’tan 100’e indirildi. Sınav süresi de 180 dakikadan 150 dakikaya düşürüldü. Puan hesaplama işlemlerinde ALES sayısal ve ALES sözel puanlarının hesaplamasında değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanının hesaplanmasında sayısal ve sözel testlerin yüzde 50 etkili olması kararı verildi.

Yapılan değişiklikler ile sınava giren adayların sınav streslerinin azaltılması planlanıyor. Değişiklikler ile ilgili yapılan açıklamaya göre, sınav değişiklikleri eleştiriler ve talepler doğrultusunda gerçekleştirildi.

ALES değişiklikleri için YÖK Başkanı Yekta Saraç;

Haberin Devamı

‘’Önümüzdeki ekim ayında yapılacak ALES’te, yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır. ALES, akademi camiamızın yıllardır ilettiği görüş, eleştiri ve öneriler dikkate alınarak, daha yalın, basit ve işlevsel bir hale dönüştürülmüştür. Yeni YÖK olarak yükseköğretim sistemimizin daha yalın, işlevsel ve şeffaf olmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.’’ açıklamasını yaptı.