Gündem ALES başvurusu nasıl yapılır? ÖSYM ALES başvuru işlemleri

ALES başvurusu nasıl yapılır? ÖSYM ALES başvuru işlemleri

26.09.2017 - 09:49 | Son Güncellenme:

ALES başvuruları başladı. 26 Eylül'de başlayan başvurular 4 Ekim'e kadar devam edecek. ALES yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile ALES sonuçlarının geçerlilik süresi 5 yıla çıktı.

ALES başvurusu nasıl yapılır ÖSYM ALES başvuru işlemleri

ALES başvuruları 26 Eylül’de yani bugün başladı. Adaylar, 4 Ekim’e kadar başvurularını yapabilecek. 19 Kasım’da düzenlenecek ALES için yeni değişiklikler de uygulamaya konulacak. Değişiklikler kapsamında; sınav süresi ve soru sayısı azaltıldı. ALES puanı geçerlilik süresi de 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

ALES sayısal ve sözel puan hesaplamalarında değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında sayısal ve sözel testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı. 160 olan sınav soru sayısı 100’e, 180 dakika olan sınav süresi de 150 dakikaya düşürüldü. Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölümden oluşan ALES, sözel ve sayısal olarak iki bölümden oluşacak.

Sayısal test ile adayların analiz etme, çözümleme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme becerileri ölçülecek. Sözel testte ise sözel akıl yürütme ve temel dil bilgisi ölçülecek.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları, ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılacak. Adaylar, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile sisteme girerek işlemlerini tamamlayacak. Ardından ALES başvuru ücreti ödenecek. Başvuru ücreti ödemeyenlerin, işlemleri geçersiz sayılacak. Adayların sistemden başvuru yapabilmeleri için, fotoğraflarının güncel olması yani son 50 ay içinde çekilip sisteme yüklenmiş olması gereklidir. Güncel fotoğrafı olmayanlar, sınav başvurularını ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilir. Başvuru merkezlerinden yapılacak işlem için 5 Türk Lirası ücret alınır. 26 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında ALES başvurusunu tamamlayamayan adaylar, geç başvuru gününde başvuru yapabilir. Geç başvuru gününde başvuranlar, normal başvuru sürecine göre daha fazla ücret öderler.

ALES ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

ALES ücreti, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanından banka kartı/kredi kartı ile ödenebilir. Bu ödeme seçeneği dışında;

-Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı

Haberin Devamı

- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı

- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı seçenekleri de kullanılabilir.