Gündem ALES sonuçları açıklandı mı? ALES sonuçları sorgulama ekranı

ALES sonuçları açıklandı mı? ALES sonuçları sorgulama ekranı

19.12.2017 - 01:56 | Son Güncellenme:

ALES sonuçları açıklandı mı? ÖSYM tarafından ALES sonuçlarının açıklanma tarihine az bir süre kaldı. ALES sınav sonuçlarını merak eden adaylar, sınav sonuçlarını nasıl öğrenecekler? İşte ALES sınav sonuçları hakkındaki detaylar...

ALES sonuçları açıklandı mı ALES sonuçları sorgulama ekranı

ALES sınav sonuçları için beklenen açıklama geldi ve ÖSYM ALES sınav sonuç tarihini açıkladı. Sınava katılan öğrencilerin büyük bir merakla beklediği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuç tarihi belli oldu. İşte ALES sınav sonuç tarihi ile ilgili tüm merak edilenler...

Haberin Devamı

ALES SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES sınavına giren adaylar, ÖSYM'nin kendi takviminde yayınladığı ALES sınav sonuç tarihini tüm öğrenciler tarafından öğrenildi. ÖSYM'nin yayınladığı ALES sınav sonuçlarının tarihi 21 Aralık 2017 Perşembe günü erişime açılacak.

2017 ALES SORULARI VE CEVAPLARINA NASIL ULAŞILIR?

19 Kasım 2017 tarihinde uygulanan 2017-ALES Sonbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığına, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden, sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir.

Haberin Devamı

ALES SINAVI VE SONUÇLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

ALES sınavına giren birçok kişinin de yakından takip ettiği gibi bu sınavın birçok konuda kişilere yardımcı olduğunu söylemek mümkündür. Farklı kurum ve kuruluşların ALES sınav sonuçlarına bakarak aday değerlendirdiği de bilinmektedir. Tezli ya da tezsiz bir şekilde yüksek lisans programına kayıt olabilmek, akademik bir kariyere başlayabilmek, araştırma görevlisi, öğretim üyesi, okutman ya da uzman gibi kadrolara açıktan ya da öğretim elemanı dışında kalan kadrolara nakil yolu ile atanabilmek adına kişilerin ALES sınavına girmeleri gerekmektedir.

Yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin ALES puanı ile birlikte yapıldığı taktirde mülakat sonuçları, lisans diploma notu ve bununla birlikte kimi üniversitelerin bazı dönemlerde gerçekleştirmiş olduğu bilim sınavı gibi kriterlerin de aday tarafından yapılan başvuru sırasında karşılanmış olması gerekmektedir. Fakat bu tür kriterler sırasında en önemli olan kişi Yabancı Dil Sınavı ile birlikte Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı üzerinden alınan puanlardır. Bir yüksek lisans programına kayıt olmak isteyen üniversite mezunu bir adayın kriterler üzerinden en çok dikkat edecekleri seçenekler ALES ve YDS sınav puanlarıdır. Bununla birlikte yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması adına ALES sonuçlarına bakıldığını ve bu nedenle bu konuda durumu olmayıp da yardım almak isteyen kişilerin de ALES sınav sonuçlarının iyi olması gerektiğini söyleyelim. Fakat bu bir zorunluluk olmadığı için kendi imkanlarınızla da temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Yurt dışında ALES bir zorunluluk olmadığından dolayı yüksek lisans yapmak için yüksek lisans yapmak istediğiniz üniversitenin belirlemiş olduğu farklı kriterler üzerinden değerlendirilirsiniz.

ALES PUAN VE BAŞARI KISTASI NASIL ÇALIŞIR?

Haberin Devamı

ALES sınav sonucunuza göre tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programlarına katılabiliyorsunuz. Bu programlara katılabilmek için, ALES’ten en az 55 puan almanız gerekiyor. Doktora programında eğitim almak, sanatta yeterlilik programlarına katılmak için almanız gereken azami puan ise 80. Tezli ve tezsiz yüksek programları için, başvurulan programın ve üniversitenin değişken özelliklerine göre, senatolarca yeni kararlar alınarak puanlar değiştirilebilir. Bu programların puanları senatolarca artırılabilir veya düşürülebilir. Peki akademik hayata atılmak ve bu yolda ilerleyebilmek için ALES sınavına katılıp başarı sağlamak neden zorunlu?

Haberin Devamı

Bu sorunun cevabı 5538 sayılı kanun ve Ek madde 8’de saklı. Bu kanun ve maddeye göre, araştırma görevlisi, uzman, çevirici gibi kadrolara açıktan ve öğretim elemanı dışında kalan kadrolara naklen atanmak için, ÖSYM tarafından her sene düzenlenen ALES’e katılmak zorunlu. Birçok akademik eğitim programına başlamak ve bu programlarda başarılı olmak da iyi bir İngilizce diline hakimiyet seviyesi gerektiriyor. Bu nedenle ALES’le birlikte YDS sınavına girip başarılı olmak da akademik hayatta yer almak ve eğitime devam edebilmek için zorunlu.