Gündem Alevilerin direnişi sokağa döküldü

Alevilerin direnişi sokağa döküldü

10.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

AİHM kararına rağmen zorunlu din dersinin müfredattan kaldırılmamasına tepki gösteren Aleviler, dün Ankara’da bir gün sürecek bir oturma eylemi başlattı. Eyleme yüzlerce vatandaş da destek verdi

Alevilerin direnişi sokağa döküldü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen zorunlu din derslerinin müfredattan kaldırılmamasına tepki gösteren yaklaşık 5 bin Alevi, dün sabah saatlerinde Kolej meydanında bir araya geldi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin başını çektiği topluluğa, çok sayıda Alevi örgütünün yanı sıra TKP, ÖDP ve ESP gibi partiler de destek verdi. “Madımak Oteli müze olacak”, “Cemevleri ibadethane statüsüne taşınsın”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” dövizleri taşıyan grup, “Tayyip Amerika’ya, Fethullah’ın yanına”, “Ak Parti halka hesap verecek” sloganları atarak Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti. Gruptakiler kollarına, “Asimilasyona hayır” yazılı siyah bant taktı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, 2007’de AİHM’nin zorunlu din dersleriyle ile ilgili verdiği karara rağmen, hükümetin bu dersleri kaldırmadığını anımsatarak, bunun çocukların bağımsız düşünme yeteneğini engellediğini savundu.

CHP’ye eleştiri
İsim vermeden CHP’nin türban konusundaki çalışmalarına değinen Gümüş, “Türban mesaisi yapanlar Alevileri neden görmüyor” diye konuştu.
Alevi açılımı çalışmalarını yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik’in, Alevilerin protestosu için, “Bunların derdi AKP’ye karşı muhalefeti harekete geçirmek” dediğini kaydeden Gümüş, “Doğru söylüyor. AKP’ye karşı sabrımız tükenmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Ebusuud eleştirisi

Başbakan Erdoğan’ın referandum mitingleri sırasında Çorum’da söylediği, “Millet olarak Çorum’un yiğitliğiyle, mertliğiyle, gözüpekliğiyle her zaman gurur duyduk, nasıl ki Çorum bu topraklardan yetişmiş Akşemsettin Hazretleriyle, Ebusuud Efendi’yle, Koyunbaba’yla, İskilipli Atıf Hoca’yla gurur duyuyorsa, bizler de Çorum’la gurur duyuyoruz” sözlerini hatırlatan Gümüş, “Bu sözler bize Ebusuud’un “Alevileri kesmek gerek’ anlayışını hatırlattı.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da “Bu ülkede 20 milyon Alevi yaşıyor ve çocukları 30 yıldır zorunlu din dersi nedeniyle zulüm altında” dedi.

Öğretmen tepkisi
Eyleme destek verenler arasında kendisi de ilköğretim sınıf öğretmeni olan Veli Gül dikkati çekti. Eşi ve çocuğu ile birlikte eylemi desteklemeye gelen Gül, “Bu olay Alevilerin uyanışıdır. Alevilerin sözlerini dinletmesi için illaki PKK gibi mi olması lazım” diye konuştu.
Veli Gül’ün eşi Gülcan Gül ise oğlunun 9. sınıfa gittiğini kaydederek, din dersleri yüzünden oğlunun da kafa karışıklığı yaşadığını söyledi. Gül, “Çocuğumuz bize ‘Biz niye dua öğrenmedik’ diye soruyor. Halbuki biz onu cemevine de camiye de götürmüştük. Din derslerini Sünnilik olarak öğrendiği için böyle sorular soruyor. Ben çocuğumun okulda din dersi almasını istemiyorum” dedi.
Daha sonra kalabalık içinden bir grup, Sakarya Meydanı’nda oturarak 24 saat sürecek eylemi başlattı.

Haberin Devamı

Manisa’da da zorunlu din dersine tepki vardıManisa Alevi Kültür Derneği üyeleri de, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istedi. Manisa Alevi Kültür Derneği’ne üye yaklaşık 100 kişi Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi’nde bir araya gelerek eğitim ve öğretimde din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması konusunda hükümete çağrıda bulundu. KESK’e bağlı Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Fatih Yoğurtçuoğlu, kendilerine üye toplam 1700 kişinin çocuklarının bu hafta içinde okul müdürlüklerine, ‘Din dersleri zorunlu olmaktan çıkarılsın. Zorunlu din dersi okumak istemiyoruz’ diye dilekçe vereceğini, bunların da Milli Eğitim müdürlük-lerine gönderileceğini söyledi.