Gündem Ali Rıza Efendi’nin iki kayıp tablosu ele geçirildi

Ali Rıza Efendi’nin iki kayıp tablosu ele geçirildi

06.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Emniyeti Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 2. Abdülhamit döneminde ‘Türklerin milli ressamı’ olarak tanınan Ali Rıza Efendi’ye ait iki tablo İstanbul’da bir sanat galerisinde ele geçirildi.

Ali Rıza Efendi’nin iki kayıp tablosu ele geçirildi

Müzayede öncesi ele geçirilen iki tablonun 2012’de Devlet Resim ve Heykel Müzesi envanterinden çalındığı öğrenilirken, olayla ilgili gözaltına alınan bir şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İstanbul’da bir sanat galerisinde, ‘Türklerin milli ressamı’ olarak tanınan Ali Rıza Efendi’ye ait çalınan iki tabloya el konuldu. Ankara Emniyeti Kaçakçılıkla Mücadele ekiplerince 2012’de Devlet Resim ve Heykel Müzesi envanterinden çalınan eserleri bulabilmek ve bu eserleri çalan kişileri yakalamak amacıyla özel bir çalışma grubu oluşturuldu.

İlk olarak 2012 sonunda başlatılan soruşturmayı mercek altına alan polis ekipleri yapılan çalışmalar sonucunda 2. Abdülhamid dönemi ressamlarından Ali Rıza Efendi’ye ait tabloların İstanbul’da bir sanat galerisinde bulunduğunu tespit etti.

Bunun üzerine harekete geçen ekipler müzayedeye hazırlanan iki tabloya el koyarken, olaya ilişkin bir kişiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

5 bine yakın tablo

2. Abdülhamid tarafından Nişan-ı Mecidi ile ödüllendirilen Ali Rıza Efendi, Türk Esliha-i Antika Müzesi’nin kuruluşunda görev almış ve bir dönem Harbiye Matbaası’nda baş ressamlık yapmıştı.

Ali Rıza Efendi’nin başta İstanbul portreleri olmak üzere 5 bine yakın tablosu bulunuyor.