Gündem Alınak: Bedenimiz kadar dilimiz de tutsak

Alınak: Bedenimiz kadar dilimiz de tutsak

24.11.2010 - 13:34 | Son Güncellenme:

Mahkemedeki Kürtçe yasağı için AİHM’e ‘Kürtçe’ başvuracaklarını söyledi

Alınak: Bedenimiz kadar dilimiz de tutsak

KAPATILAN DEP eski milletvekilllerinden Mahmut Alınak, 94 kişinin yargılandığı ‘Kars KCK’ davasında ifadelerini Kürtçe olarak verdiklerini, ancak tutanaklara Türkçe olarak geçirildiğini söyledi. AİHM’e Kürtçe için başvuru yapacaklarını belirten Mahmut Alınak, “Bedenimiz kadar dilimiz de tutsak” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl DTP’nin temelli olarak kapatılma kararını Kars’ta protesto etmek isteyen Mahmut Alınak ile 94 kişi hakkında, Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘terör örgütü propagandası yaptıkları’iddiasıyla dava açıldı. Yargılamanın ardından adliye önünde basın mensuplarının sorusu üzerine açıklama yapan Mahmut Alınak şunları söyledi: “Mahkeme B:aşkanı, Türkçe olarak sordu, biz de cevaplarımızı Kürtçe olarak verdik. Ancak ne acıdır ki, duruşma tutanağına Kürtçe sözler geçirilmedi. Tüm ısrarımıza rağmen bu olmadı. Mahkeme bizim sözlerimizi anlamadı. Dahası tercüman çağırmaya dahi gerek görmedi. Ama şunu gördüm. Tutanağa ‘anlamadığımız bir dil’ diye geçti. Çok acı bir tabloydu. Ama Mahkemenin de baskı altında olduğunu gördüm. Mahkeme, cesaret edip Kürtçeyi tutanağa geçirdiğinde başının belaya gireceği gibi bir kaygı içindeydi. İşte devlet yapısı bu. Bedenlerimiz tutsak, ama bir daha ortaya çıktı ki dilimiz de tutsak. Başbakan, Cumhurbaşkanı, kardeşlikten dem vurup duruyorlar. Nasıl bir kardeşlik ki, o tarih boyunca birlikte yaşanan Kürtlerin, dilinin ismi bir tutanağa çok görülüyor.”

‘AİHM'E KÜRTÇE BAŞVURU YAPACAĞIZ’
Mahkemenin kararına karşı, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirten Alınak şöyle devam etti: “Sözün hükmü kalmamıştır artık. Ve biz AİHM’e yapacağımız başvurumuzu, tarihte ilk olmak üzere Kürtçe yapacağız. Artık ok yaydan çıkmıştır. Bir dilin bu şekilde aşağılanması, bu şekilde hakir görülmesi, tutanağa dahi geçirilmemesi utanç vericidir. Bu utanç Başbakanın utancıdır, AKP’nin utancıdır. Başbakan gitsin tiyatro oyuncusu olsun. Tiyatroda oyunculuk yapsın. Başbakanlığı hak etmemiştir. Ne Türk halkı böyle bir Başbakanı hak etmiştir, ne de Kürt milleti böyle bir Başbakanı hak etmiştir.”