Gündem ‘Allahım yardım et batıyoruz’

‘Allahım yardım et batıyoruz’

03.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rize Muradiye’de şiddetli yağmur nedeniyle derenin taşmasıyla ev ve iş yerlerini su bastı. Belediye Başkanı Balcı, sosyal medyada ‘Allahım yardım et batıyoruz’ paylaşımında bulundu

‘Allahım yardım et batıyoruz’

Arazi şartları, aşırı yağışlar ve kontrolsüz yapılaşma sonucu sık sık sel felaketleri yaşanan Rize’nin iki beldesi yine su altında kaldı. Son iki gündür yağan şiddetli yağmur, Rize’nin Salarha ve Muradiye beldelerinde zor anlar yaşattı. Muradiye’de aşırı yağış nedeniyle su seviyesi yükselen derenin taşması, beldeyi su altında bıraktı. Yağışın sele dönüşmesiyle, çok sayıda evin zemin ve bodrum katlarını ve bazı iş yerlerini su bastı, altı araç selde sürüklendi. Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, sosyal medyada “Allahım yardım et, batıyoruz” paylaşımında bulundu.

Haberin Devamı

‘Allahım yardım et batıyoruz’
‘Şükürler olsun’

Beldeye iş makineleri ve AFAD ekipleri sevk edilirken, Başkan Balcı çalışmaların başlamasıyla şu açıklamayı yaptı: “Allah’a şükürler olsun can kaybımız yok. Zarar gören alanlarda hayatın normale dönmesi için ilgili tüm kuruluşlarımız müdahale etti. Aşırı yağışların devam etmesi dikkate alınarak, ekiplerimiz hazır halde bekletilmektedir.” Çamlıhemşin ilçesinde ise Ayder Yaylası yolu ulaşıma kapandı. Yolda kalan bir minibüsün sel suları ile sürüklenmesi kameralara yansıdı. Sürücü, selin geldiğini görünce aracı bırakıp kaçarak kurtuldu.

Mahsur kaldılar

Güzelyurt ve Islahiye köylerinde ise 8 kişi heyelanlı bölgede mahsur kaldı. AFAD ekipleri mahsur kalanları kurtarmak için çalışma başlattı. Kömürcüler köyünde de selin tehdit ettiği 7 katlı bir bina boşaltıldı. Bir iş makinesi de sele kapıldı. Anbarlık köyünde de Çaykur’a ait fabrikayı su bastı, işçiler kaçarak kurtuldu. Sel sularının araçları sürüklediği fabrikada üretim durdu. Fabrikanın depolarına da giren sel suları, kuru çayları sürükledi.

Haberin Devamı

‘Allahım yardım et batıyoruz’

Samsun ve Ünye’de de...

Ordu Ünye’de de sağanak nedeniyle cadde ve sokakları su bastı. Tabakhane Deresi’nin taşma riskine karşı uyarı yapıldı. Samsun ve Terme’de ise dereler taşarken, bazı ev ve iş yerlerini su bastı, fındık bahçelerinin yaygın bulunduğu bölgede tarım arazileri zarar gördü.

‘Allahım yardım et batıyoruz’

‘Maddi hasar telafi edilecek’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kömürcüler köyünde heyelan ve taşkın meydana gelen bölgelerde incelemelerde bulundu. Maddi hasar oluştuğuna işaret eden Turhan, “Çok şükür can kaybı yok, bu en büyük teselli kaynağımız. Maddi hasarları en kısa sürede telafi etmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız gerekli desteği, çalışmaları yapacaklar” dedi.

‘Allahım yardım et batıyoruz’

‘Dere yatakları işgalden arındırılmalı’

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Denetleme Kurulu Başkanı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, Karadeniz’de her yıl yaşanan benzer afetlere karşı bilimsel çözümler üretilerek önlemler alınması gerektiğini belirtti. Ekşi, “Küresel iklim değişimleri bölgemizde ani yüksek debili yağışları tetikliyor. Yaşanan sel ve heyelanlar doğaya meydan okuyan, mühendislik ve mimarlık biliminin en temel kurallarına sırtını dönen yanlış şehirleşme modelinin sonucudur. Yaşanan sel felaketleri derelerin kendi yatağını aradığını, dereye rağmen yapılaşmanın zor olduğunu, olamayacağını ortaya koyuyor. Yerel yönetimler ve hükümetimiz artık ciddi bir kentsel dönüşüm ve şehircilik anlayışını ortaya koymalıdır. Dere yatakları işgal ve yapılaşmadan arındırılmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

-----------------------------------------------------------------

‘Eyyam-ı bahur’ sıcakları geliyor

Bir süredir yağışlı havanın görüldüğü İstanbul ile yurt geneli, Afrika ve çöl sıcakları olarak ifade edilen ‘eyyam-ı bahur’un etkisine giriyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, “İstanbul’da hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 35 dereceye çıkacak, güney ve güneydoğu bölgelerinde sıcaklık 40 derece ve üzerinde seyredecek. Nemin etkisiyle 35 derecelik sıcaklık, 45 derece olarak hissedilecek. Sıcak hava dalgasından etkilenmemek için saat 10.00 ila 16.00 arasında mümkün olduğu kadar güneşten uzak durulması, gölgenin tercih edilmesi, şapka kullanılması, güneş koruyucu sürülmesi ve cildin örtülmesi gibi önlemler alınabilir. Sıcak hava dalgalarından kötü bir şekilde etkilenmek istemiyorsanız, gölgede, hafif, sulu ve yavaş bir yaşam sürdürmeye dikkat edin” dedi. HANİFE SEVİNÇ AA

Haberin Devamı

-----------------------------------------------------------------

Meteorolojiden Karadeniz’e uyarı!

Meteoroloji 11’inci Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de yağışın bugün de etkisini sürdüreceği bildirildi. Açıklamada, son yağışlar ve radar görüntüleri dikkate alındığında, bu illerde ani taşkın riski bulunduğu ifade edildi. Köprü ve menfez gibi yapılarda, yan kolların birleşim yerlerinde ve akış güvenliğinin kritik olduğu noktalar ile kuru dere yataklarında taşkın meydana gelebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, ilgili kuruluşlar ve vatandaşların hazırlıklı olması istendi.

Yazarlar