Gündem Altın Palmiye’de tartışmalı karar

Altın Palmiye’de tartışmalı karar

25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye, üç göçmenin hikâyesini anlatan “Dheepan” isimli filme verildi. Güçlü adaylar yerine hayalkırıklığı yaratan filmler Cannes’a damga vurdu. Jürinin kararı salonda yuhalandı

Altın Palmiye’de tartışmalı karar

68. Cannes Film Festivali, dün gece yapılan ödül töreniyle sonlandı. Joel ve Ethan Coen başkanlığındaki jüri son yılların en tartışmalı kararlarından birini vererek Altın Palmiye’yi Jacques Audiard’ın yönettiği ‘Dheepan’a verdi. Fransız yapımı, Sri Lanka’dan Fransa’ya sığınan ve aile olduklarını iddia eden üç göçmenin hikâyesini sıradan denilebilecek bir üslup ve politik olarak göçmenlik karşıtı okunabilecek bir finalle anlatan film, yarışmanın favorileri arasında değildi. Altın Palmiye kararı, basının töreni izlediği salonda yuhalandı. Coenler, basın toplantısında filmin bütün jüride heyecan yarattığını söylediler.

Haberin Devamı

Audiard, 2009 yılında Cannes’dan ‘Yeraltı Peygamberi ’yle Jüri Büyük Ödülü’ne uzanmıştı. Gece, Fransız sinemasının zaferi olarak yorumlanabilir. Çünkü ‘Dheepan’ın yanı sıra Maiween’in yönettiği ‘Mon Roi’da yıpratıcı bir ilişkiden çıkmış bir kadını canlandıran Emmanuel Bercot, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne, ‘La loi du marche’de işsiz kalan bir adamı çok beğenilen bir performansla canlandıran Vincent Lindon ise En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne uzandı. Böylece yarışmadaki beş Fransız filminden üçü ödülle döndü. Yarışmanın favorilerinden Todd Haynes’in yönettiği ‘Carol’ ise başrolündeki Rooney Mara’ya Bercot ile paylaştığı bir En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getirdi.

Altın Palmiye’de tartışmalı karar

İzleyiciyi büyüledi

Jürinin verdiği isabetli kararlardan biri Auschwitz’de ayak işlerini yapmaya zorlanan bir mahkumu konu alan Macar yönetmen Laszlo Nemes’in takdir gören ilk filmi ‘Saul Fia’nın gecenin ikinciliği anlamına gelen Jüri Büyük Ödülü’ne uzanmasıydı. Nemes konuşmasında, kendi neslinden az kişinin film çekerken pelikül kullanabildiğini ve kendisini peliküle çektiği için şanslı gördüğünü aktardı. En İyi Yönetmen Ödülü’nü ise bundan önce altı kez Altın Palmiye için yarışan Tayvan sinemasının ünlü ismi Hou Hsiao Hsien, 9. yüzyılda geçen ve adalet sağlayan bir suikastçinin hikâyesini konu alan yapımı ‘The Assassin’le En İyi Yönetmen Ödülü’nün sahibi oldu. Törende filmin finansman olarak zor bir proje olduğunu söyleyen Hsien’in filmdeki yönetmenliği izleyicileri büyülemişti.