Gündem Altındağ, zamanda yolculuğa çıkarıyor

Altındağ, zamanda yolculuğa çıkarıyor

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Altındağ, son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Bu ilginin sebepleri arasında, 100 yıl öncesinin köy hayatını yaşatan Altınköy Açık Hava Müzesi, restore edilen tarihi evleriyle ünlü Hamamönü ve Türk siyasi hayatından kesitler sunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi var

Altındağ, zamanda yolculuğa çıkarıyor

Şehrin içinde, köy hayatı yaşamak istemez misiniz? Ya da tarihi evler arasında, zamandan kopup keyifli bir gün geçirmek. Ankara’nın Altındağ ilçesi, tam aradığınız adres. Üstelik burada, bir cezaevi müzesini gezmeniz de mümkün. Öyle sıradan bir cezaevi değil, gazeteci, şair, yazar, politikacı gibi ünlü isimlerin yattığı bir cezaevi.

Haberin Devamı

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, 2004’ten bu yana uyguladığı ‘Dönüşüm Yönetimi Modeli’ ile yüzde 70’i imarsız, yüzde 85’i gecekondularla kaplı, Altındağ’ı tekrar imar etti. Tiryaki, en çok ziyaret edilen açık hava müzelerini Ankara’ya kazandırarak, kenti, tekrar kültür sanatın merkezi haline getirmek için çalışıyor.

Köy hasreti çekenlere

Altındağ’ın en ilgi çeken turistik yeri Altınköy Açık Hava Müzesi. Beşikkaya Mahallesi’nde bulunan müze, 1930’lu, 1940’lı ve 1950’li yılların Anadolu’daki köy hayatını şehre taşıyor. Altınköy projesi, 2013’te hayata geçti. Yaklaşık 500 dönümlük araziye Anadolu’nun eski köy evleri orijinaline sadık kalınarak getirtilip yerleştirildi. Tek bir çivi çakılmadan bölgeye yerleştirilen evler, yine en doğal köy eşyalarıyla donatıldı. Köy camisi, okulu, fırını, bakkalı, kahvesi, asma köprüsü, yel ve su değirmeni ziyaretçileri 100 yıl öncesinin köy yaşantısına götürüyor. Altınköy’de koyun, kuzu, inek, at, eşek, kuş, geyik, ceylan, karaca, horoz ve tavuk gibi pek çok hayvanı görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Sıra Hamamarkası’nda

Restorasyon çalışmalarının Hamamarkası’nda devam ettiğini söyleyen Başkan Tiryaki, projenin kentsel tasarımını kendi çizdi. Mahalle kültürünü yeniden canlandıracak olan evlerde oturmak isteyenlere davette bulunan Tiryaki, şunları söyledi: “Yatay mimariye uygun eski dokuya sahip bir mahalle olacak. Evler 100 yıl öncesinin tekniğiyle yapılıyor. Hiçbir yerinde beton yok. Herkes büro yapmak istiyor, biz burada yaşayacak, oturacak, kıymetini bilecek birilerini arıyoruz.

81 yıla tanıklık etti

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Ulucanlar Cezaevi’ni müzeye dönüştürdüklerini de belirten Tiryaki, “Ulucanlar Cezaevi’nin geçmişi, Türk siyasi hayatından kesitler sunuyor. Sadece infazları ile değil, tanınmış mahkûmlarıyla da tarihe ismini yazdırdı. Çok gazeteci girdi kapısından, çok şair. Birçok yazarın, politikacının hatta sinemacının yolu geçti Ulucanlar’dan. Açık kaldığı 81 yıl boyunca pek çok mahkûmun kaldığı cezaevini, müze ve kültür sanat merkezine dönüştürdük. 1925’te yapıldığı zamanki haline sadık kalınarak restore edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ulucanlar Cezaevi’nin Ankara için önemli bir simge olduğunun altını çizen Başkan Tiryaki, “Buranın yıkılmasına izin veremezdik” dedi.

Altındağ, zamanda yolculuğa çıkarıyor

Bugüne kadar 1.5 milyonun üzerinde kişinin ziyaret ettiği Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ndeki koğuşlar, o günkü koşullara uygun olarak düzenlendi. Koğuşlar dışında avlular da Ulucanlar Cezaevi’ne ait fotoğrafların yer aldığı bir açık hava sergisi. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde idamların yapıldığı darağacı da sergileniyor. 6. ve 2. Koğuş ise Ulucanlar’da kalmış tanınmış isimlere ait bilgi, belge ve eşyaların bulunduğu koğuş olarak düzenlendi. Aynı koğuşlarda farklı zamanlarda kalan gazeteci, yazar, şair, siyasetçi, sanatçılara ilişkin eşyalar da burada sergileniyor.

Tarihe doyacaksınız

Altındağ Belediyesi, Hamamönü’nde 500’e yakın yapıyı restore ederek Ankara’nın merkezinde turistik bir bölge oluşturuldu. Başkan Tiryaki, restorasyon çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“1920’li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadroların yaşadığı Hamamönü, aynı zamanda ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı evin bulunduğu bölge. İlçenin tarihi dokusunu yeniden ayağa kaldırarak, bundan birkaç yıl öncesine kadar insanların içinden geçmeye ürktüğü ve kaderine terk edilen bölgeyi hayata kazandırdık. Hamamönü müzeleri, sanat sokağı ve camileriyle ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir bölge haline geldi.”

Hamamönü’nde Mehmet Akif Ersoy Müze Evi ile Edebiyat Kütüphanesi, Gökyay Vakfı Satranç; Somut Olmayan Kültürel Miras; Şairler ve Yazarlar Evi bölgelerdeki müzeler arasında yer alıyor. Kaybolmaya yüz tutan sanat dalları, sanat sokağında görülebiliyor.