Gündem Ana sütü, adı gibi temiz çıkmadı

Ana sütü, adı gibi temiz çıkmadı

18.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Memeler’ kitabının yazarı Florance Williams kendi sütünü analiz ettirdi ve anne sütünün çok sayıda zehirli madde içerdiğini, ancak bunların faydalı bakteriler tarafından zararsız hale getirildiğini ortaya koydu

Ana sütü, adı gibi temiz çıkmadı

ABD’de son zamanlarda en çok satanlar arasına giren bir kitap, dünyanın en doğal besin kaynağı olarak bilinen anne sütünün artık zehirli maddeler de içerdiğini ortaya koydu. Araştırmacı gazeteci, yazar Florence Williams, “Breasts” (Memeler) isimli kitabında irdelediği kadın memelerinin, yapı olarak zehirli maddeleri bir sünger gibi çektiğini tespit etti. Anne sütünde zararlı içerikler bulunduğuna dair bir makale okuyan Williams, bunun üzerine kendi sütünü Almanya’da bir laboratuvara incelenmesi için gönderdi. Test sonucunda, Williams’ın sütünde tarım ilaçları, dioksin, jet yakıtı maddesi ve yangın geciktirici gibi zehirli maddelere rastlandı. Williams’ın göğüs implantları, erken ergenlik, hamilelik, emzirme, hormon terapisi, kanser ve çevresel faktörler üzerinde yaptığı araştırmalara göre, bu maddelerin birçoğu her gün kullanılan ürünlerle vücuda rahatlıkla yerleşiyor.

Savunması çok zayıf
Plastik paketteki yemeklerde ve ürünlerde, elektronik eşyalar ve mobilyalarda bolca yer alan renksiz BPA (Bisfenol-A) maddesi, hormon benzeri özellikler taşıdığı için memedeki sinir uçları tarafından kabul ediliyor. Zira, BPA, kadınlık hormonu östrojen gibi etki gösterdiği için hormon sistemini bozuyor. Mobilyalarda yangına karşı kullanılan geciktirici spreyler de tiroid bezlerinin salgı dengesini bozuyor.
Williams, insan vücudundaki organlarda deri dışında en fazla tümörün memelerde toplandığına dikkat çekiyor. Memelerin kansorojen maddelere bu kadar savunmasız olması ise kadınlarda meme gelişiminin hamilelik evresine kadar tam olarak tamamlanmamasıyla açıklanıyor. Fakat, bu zehirli maddeler anne sütünün hâlâ bebekler için en güvenilir besin kaynağı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Uzmanlar, bu maddeler yararlı bakteriler tarafından sindirildiği için aynı zamanda zararlarına karşı gerçek bir “ilaç” işlevi gördüğünü söylüyor.