Gündem Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor

Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor

09.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünya tarihine yön veren uygarlıklara ev sahipliği yapan Anadolu topraklarından çıkarılan tarihi eserler, anavatanından çok uzakta, müzelerde sergileniyor. Gaziantep’teki Çingene Kızı Mozaiği’nin eksik parçaları geldi, diğerlerinin de topraklarına dönmesi isteniyor.

Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor

Lahit, sfenks, çini, heykel, mücevher, taç, sikke, mühür, kapı… Medeniyetler beşiği Anadolu’dan yurt dışına kaçırılan yüzlerce tarihi eser bulunuyor.

Haberin Devamı

En son Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti’nden kaçırılan Çingene Kızı mozaiğinin devamı, ABD’deki Bowling Green Üniversitesi’nden getirilerek ailesine kavuştu. Ancak Almanya, İngiltere, Fransa, Sırbistan, Bulgaristan, Rusya, ABD gibi ülkelerde ya müzelere satılan ya da sınır kapısında ele geçirilen tarihi eserler, ait olduğu topraklara dönmeyi bekliyor. Neredekal.com’un yaptığı araştırmaya göre yurt dışında bulunan veya yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerden bazıları şöyle:

Binlerce ziyaretçi çekiyor

Zeus Sunağı: Pergamonluların Galatlara karşı kazandıkları büyük zaferin anısına, Zeus adına yapılmış Helenistik dönemin görkemli yapıtlarından olan Zeus Sunağı, 20 metre genişlikte merdivenler ve bu merdivenlerin üzerinde bulunan dinsel bir yapıdan oluşuyor. 1880’lü yılların sonunda Alman mühendisler tarafından Berlin’e götürülen eser, bugün Pergamon Müzesi’nin en önemli yapılarından biri olup, yıl içinde binlerce misafiri ağırlıyor.

Haberin Devamı

Athena Tapınağı Propylon Girişi: II. Eumenes dönemine ait olan (M.Ö. 197-159) Pergamon Athena Tapınağı Propylon Girişi de Berlin Müzesi’nde yer alıyor. İki katlı yapının zemin katında 4 adet dor sütunu var. Üstünde ise Eumenes’in Athena Nikephoros’a ithaf ettiği bir yazıt bulunuyor.

Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor

Dünyanın harikaları

Nereidler Anıtı: Kaş yakınlarında Ksantos Antik Kenti’nde bulunan ve M.Ö. 400’lü yıllara tarihlenen bu eserin sütunları arasında, 12 Nereid heykeli, yani deniz perisi heykeli bulunmakta. Anıt, günümüzde British Museum’da sergileniyor.

Halikarnas Mozolesi: Anadolu’nun en büyük anıtı olan mozole, aynı zamanda dünyanın 7 harikasından biri. İngilizler tarafından yurt dışına kaçırılan kazı kalıntılarından Halikarnas Mozolesi de British Museum’da yer alıyor.

Harpy Anıtı: Antalya Fethiye arasındaki yolda bulunan Ksantos Antik Şehri’nde keşfedilen anıt mezar, ismini üzerinde yarı insan, yarı kuş kabartma desenlerinden alıyor. Kalıntılar şu anda British Museum’da sergilenmekte olup, mevcut yerinde çıplak bir kule var.

Dionysos Mozaiği: Hermes’in Dionysos’u kucağında taşıdığı anı gösteren Dionysos mozaiği Antakya’da ortaya çıkarıldı ve M.S. 4. yüzyıla tarihlenmekte. Mozaik günümüzde ABD Worcester Müzesi’nde sergileniyor.

Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor

Haberin Devamı

Truva Hazineleri

M.Ö. 1200’lü yıllarda yapılan Troya Savaşı’nda kullanılan Agamem- non’a ait maske, kullanıldığı tarihten de 300 yıl önceye ait. Bu paha biçilemez değerdeki eser ise ait olduğu topraklarda değil, günümüzde Atina Milli Müzesi’nde sergileniyor.

İhtiyar Balıkçı

Aydın Geyre yakınlarında yapılan kazılarda bulunan mermer başın 1904’te Fransız arkeolog tarafından gizlice yurt dışına kaçırılan ve Berlin Müzesi’ne satılan gövdeye ait olduğu belirlendi. Bugün her ikisi de, bir bütün olarak Berlin Müzesi’nde bulunuyor.

Milet Güney Agora Kuzey Kapısı, Berlin’de

Aydın Söke’nin Balat Köyü’nde bulunan Milet Antik Kenti’nin simgelerinden olan Milet Güney Agora Kuzey Kapısı, Sultan 2. Abdülhamid’in emriyle Almanlara hediye edildi.

Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor

M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus döneminde yaptırılan Güney Agora diye adlandırılan Roma çarşısının kuzey kapısı, 17 metre yüksekliğinde, üç basamakla çıkılan, üç girişi olan bir yapı. Parçalara ayrılarak taşınan bu gösterişli kapı, günümüzde Berlin’de Pergamon Müzesi’nde sergileniyor.

Haberin Devamı

Anadolu, tarihi eserlerini özlüyor