Gündem Ankara’daki Yunan temasları ‘Helenizm rüyası’na takıldı

Ankara’daki Yunan temasları ‘Helenizm rüyası’na takıldı

22.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türk ve Yunan heyetleri arasındaki Ege görüşmeleriyle ilgili “Görüşmeler devam ederken, Yunanistan Ege Adalarını silahlandırmaya devam ediyor. Karşımızda maalesef Helenizm rüyasına saplanmış, gücünü AB ve ABD’den alan tek taraflı Yunan megalomanisi mevcut” dedi.

Ankara’daki Yunan temasları ‘Helenizm rüyası’na takıldı

Türkiye ve Yunanistan Milli Savunma bakanlıkları arasında, Ege sorunları nedeni ile süregelen ve tansiyonu azaltmayı amaçlayan görüşmelerin Ankara ayağı önceki gün tamamlandı. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, görüşmeleri Milliyet’e değerlendirdi:

Haberin Devamı

“Türkiye ile Yunanistan arasında hem GAÖ hem de INCSEA (Denizde İstenmeyen Olayların Önlenmesi Anlaşması) benzeri anlaşmalar mevcuttur. Ancak etkin oldukları söylenemez. Her iki anlaşmaya rağmen iki ülke arasında özellikle hava sahası ihlalleri devam etti. 2010 sonrası Doğu Akdeniz kaynaklı krizin şiddet ve kapsamının genişlemesi Ege’yi ikinci plana itti. Artık her iki ülke için hidrokarbon deposu Doğu Akdeniz, yeni kriz alanı oldu. Uğrunda silahlı çatışmayı göze alabilecek önemde çıkarların çatıştığı yeni bir alan tarafları geçtiğimiz aydan itibaren EGAÖ çerçevesinde karşılıklı müzakere sürecine itti.”

Denizdeki Sevr

Görüşmeler devam ederken “çelişkili gelişmelere” dikkati çeken Gürdeniz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Atina görüşmelerinden kısa süre sonra Yunanistan Ege Adalarını silahlandırmaya ve egemenliği kendisine anlaşmalarla devredilmemiş ada ve adacıklarda kışkırtıcı devlet uygulamaları yapmaya devam etti. Karşımızda maalesef Helenizm rüyasına saplanmış, gücünü AB ve ABD’den alan tek taraflı Yunan megalomanisi mevcuttur. Türk deniz yetki alanlarını gasp etmeyi kendilerine hak gören bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Türkiye istikrar ve barışı istese de bu ancak taviz vererek gerçekleşecek görünüyor. Zira karşımızdaki yedi ayrı ittifak, Türkiye’ye denizdeki Sevr’i dayatıyorlar. Kanaatimce Doğu Akdeniz ve Ege’de durum EGAÖ süreci kontrolünün dışına çıkıyor. Karşımızda rasyonel bir devlet yok.”

Yazarlar