Gündem Anne eli değmiş gibi mercimek köftesi

Anne eli değmiş gibi mercimek köftesi

27.04.2018 - 16:10 | Son Güncellenme:

Mercimek köftesi altın günlerinin baş tacı, bekarların ve öğrenci evlerinin gözdesi… Besleyici, pratik ve leziz bir tat. Her ne kadar artık mekânlarda başlangıç olarak sunulsa da, salata barları süslese de en güzelini anneler yapar; sevgiyle, hasretle. İşte en güzelini baş tacı annelerimizin yaptığı mercimek köftesini anne eli değmiş gibi yapabilmeniz için hazırladığımız tarifimiz.

Anne eli değmiş gibi mercimek köftesi

Malzemeler

Haberin Devamı
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 3 su bardağı sıcak su (sıcak olması önemli)
  • 2 adet kuru soğan
  • 5 adet taze soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (acısız)
  • 1 çay bardağı dolusu zeytinyağı
  • Yarım demek maydanoz
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1’er çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon

Püf noktaları

  • Köfte karışımımız macunumsu bir kıvamda olmalı bu yüzden yoğururken gerekli olduğu durumda azar azar ılık su ekleyebilirsiniz.
  • Mercimek başlanırken suyunu çekmesi durumuna göre azaltıp arttırabilmek özgürlüğüne sahipsiniz.

Hazırlanışı

Mercimek köftemizi yapmaya başlarken kırmızı mercimeklerimi bol suda yıkıyoruz ve iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra 3 su bardağı suda iyice kaynatıyoruz. Mercimeklerimiz suyunu çekmeye yakın içerisine ince bulguru da ekliyoruz ve tenceremizi ocaktan alıyoruz, kapağını kapatıyoruz ki ince bulgurumuz mercimekle birlikte iyice şişsin, mercimek köftelerimiz puf puf olsun. Bunun için kapağı kapalı olarak 15 dakika bekletiyoruz. 2 kuru soğanımızı ince ince doğruyoruz (köftede belli olsun biraz isterseniz az büyükçe de doğrayabilirsiniz) ve zeytinyağını tavada kızdırıp doğradığımız soğanlarımızı 5 dakika kavuruyoruz. Üzerine sırasıyla biber salçasından başlayarak domates salçası, tuz, pul biber , kimyon , karabiber ekliyoruz ve elde ettiğimiz karışımımızı 4-5 dakika kavuruyoruz. Ardından taze soğanlarımızı ve maydanozumuzu incecik kıyıyoruz ve şişmeye bıraktığımız mercimekli bulgurlu harca bu doğradığımız yeşillikler ile salçalı sosumuzu ekliyoruz. Ellerimizi temizledikten sonra yoğurma işlemine geçiyoruz, tüm malzemeyi macunumsu olacak yani birleşecek kıvama gelene kadar iyice yoğuruyoruz ki mercimek köftesini güzel yapmanın sırlarından birisi de sabırla, sevgiyle yoğurmaktır. Harcımızdan kendi isteğimizce büyüklükte parçalar koparıyoruz ve avuç içimizde sıkarak şekil veriyoruz. Servis ederken marullardan bir yatak hazırlayıp köftelerimizi üzerine sıralıyoruz ve tazecik limonlarımızı da kesip yanlarına koyuyoruz. Mercimek köftemiz hazır, tıpkı annenizin yaptığı gibi, afiyet olsun!