Gündem Antibiyotikte bilinçlendik

Antibiyotikte bilinçlendik

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Antibiyotik araştırmasından sevindirici sonuç çıktı. Doktor önerisi dışında antibiyotik kullanma oranının ciddi biçimde gerilediği belirlendi

Antibiyotikte bilinçlendik

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Bölümü’nden Ali Güngör, Bahar Çuhacı, Aysun Karauzun ile Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Hatun Yalçın, Hasan Tahsin Çakır antibiyotik kullanımı konusunda araştırma yaptı. 200 ebeveyn üzerinde yapılan araştırmaya katılanların yüzde 59.5’i çocuğu hastalandığında doktora götürdüğünü, yüzde 40.5’i öncelikle kendilerinin antibiyotik, ateş düşürücü, öksürük şurubu verdiğini belirtti.


Araştırmaya katılanların yüzde 55.5’i çocukları her hastalandığında antibiyotik kullandığını, yüzde 44.5’i kullanmadığını söyledi. Antibiyotik başlanma şikayetlerine bakıldığında; ebeveynler en çok boğaz enfeksiyonu, ateş, bronşiolit, ishal ve kusma durumlarında antibiyotik kullandıklarını söyledi. Ebeveynlerin yüzde 74’ü son bir yılda üçten daha az antibiyotik kullanırken, yüzde 26’sı yılda dört veya daha fazla kullandıklarını ifade etti.

‘Yedekleme yok’

Araştırma sonucunda şu değerlendirme yapıldı:

“Anne babaların çocukları için antibiyotik kullanma durumları; sosyoekonomik durumlarına, eğitim düzeylerine, daha önceki hastalık deneyimlerine ve antibiyotiklerle ilgili bilgi durumlarına göre değişiklik gösterebilmekte. Araştırmaya katılanların 26 sorudan oluşan anketi cevaplamaları istendi. Katılımcı grubun doktor önerisi dışında antibiyotik kullanma oranının ve evde yedek antibiyotik bulundurma oranının düşük olması önemli bir olumluluktur.”