Gündem Ara Güler eserleri dünyayı dolaşacak

Ara Güler eserleri dünyayı dolaşacak

13.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yaşamı boyunca pek çok tarihi ânı ve önemli ismi fotoğraflayan ve geçen yıl hayatını kaybeden Ara Güler anısına Cumhurbaşkanlığı tarafından dünyanın çeşitli noktalarında açılacak bir sergi düzenleniyor.

Ara Güler eserleri  dünyayı dolaşacak

Geçen yıl hayata veda eden duayen foto muhabir Ara Güler’in eserleri Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen bir sergi ile dünyanın pek çok noktasında yer alan önemli galerilerde görülebilecek. Dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak gösterilen, “Master of Leica” unvanına sahip Ara Güler’in eserleri sırasıyla Londra, Paris, Kyoto, New York, Roma ve Mogadişu’da “Ara Güler Sergisi” kapsamında ziyarete açılacak..

Haberin Devamı

Doğuş Grubu Ara Güler Müzesi Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilen sergilerin ilki, İngiltere’nin en önemli sanat merkezlerinden Londra Saatchi Galeri’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açılacak. Ara Güler’in İstanbul fotoğrafları serginin ana eksenini oluştururken Anadolu ve dünya coğrafyasından kareler ile âşık Veysel’den Nâzım Hikmet’e, Picasso’dan Dali’ye uzanan tarihi portreler seçkisi de sergide yer alacak. Londra sergisinde, özellikle İngiltere tarihine ve sanatına damga vurmuş Winston Churchill, Alfred Hitchcock, Bertrand Russell’ın aralarında olduğu isimlerin portrelerine yer ayrılırken gidilen her ülkede o topluma ait önemli karakterlerin fotoğrafları seçkiye eklenecek.

Haberin Devamı

“Ara Güler Sergisi” yurt dışında önemli müze ve galerilerde yer alarak, uluslararası sanat platformunda ustanın anısını yaşatmayı amaçlıyor. Sergi merkezlerinde düzenlenecek konferanslarda Ara Güler fotoğrafçılığı Prof. Hasan Bülent Kahraman tarafından anlatılacak.

Cumhurbaşkanı önsözlü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sergi için hazırlanan kitapta kaleme aldığı önsözde Güler’i şöyle anlatıyor: “Ara Güler, mesleğinde gerçek anlamda bir dünya markasıydı. Siyasi mücadeleleriyle, devlet adamlıklarıyla, fikirleriyle, sanatçılıklarıyla, insani duyarlılıklarıyla son 65 yılda dünyamızda iz bırakmış tüm önemli isimlerin onun objektifinin önünden geçmiş olması, bunun en büyük ispatıdır. 1950 yılında başladığı ve son nefesine kadar sürdürdüğü uzun meslek hayatı boyunca çektiği fotoğrafların, bugün de dünyanın dört bir yanında müzelerin, koleksiyonların, albümlerin başköşelerinde yer alıyor olmasıyla milletçe iftihar ediyoruz. Doğup büyüdüğü İstanbul’u, hayatının ve sanatının merkezine koyan Ara Güler’in serüveni, yakın tarihimizin de bir özeti gibidir. Kendisini, bağnazlıktan uzak, özgün, kuşatıcı ve üretken tarzıyla, ülkemizde gerçek sanatçı profilinin en ideal örneklerinden biri olarak daima saygıyla hatırlayacağız”. Sergi için hazırlanan kitap, serginin düzenlendiği her ülkede, o ülkenin anadiliyle sanatseverlere ulaşacak.

Haberin Devamı

Ara Güler eserleri  dünyayı dolaşacak

Sınırlarını aşacak

İlk etabı Londra’da Saatchi Galeri’de gerçekleşecek olan sergi, ardından mayıs ayı sonunda Paris’te Polka Galeri’de açılacak. Sergi, üçüncü durağında Avrupa sınırlarını aşarak Kyoto’nun tarihi mekanlarından Tofukuji Tapınağı’nda gerçekleştirilecek. Sergi açılışı, Japonya’da G-20 Zirvesi’nin düzenlendiği aynı günlerde, haziran ayı sonunda yapılacak.

Serginin dördüncü açılışı, yine dünya medyası ve siyasetinin 2019 yılında odaklanacağı en önemli etkinliklerden olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ile aynı günlerde, eylül sonunda New York’ta gerçekleşecek. Kentin işlek noktalarından Smithsonian Ulusal Amerikan Yerli Müzesi’nde ziyarete açılacak olan serginin, özellikle BM için dünyanın dört bir yanından New York’a gelmiş farklı kültür ve milletlere ait geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.

Sergi yıl sonundan itibaren Roma’da Trastevere Müzesi ve 2020’de Mogadişu’da T.C. Büyükelçiliği’nde sanatseverlerle buluşacak.