Gündem Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

11.02.2018 - 15:17 | Son Güncellenme:

İkinci el araç alacak kişiler için araç plaka sorgulama önemlidir. Plaka sorgulaması yapılarak, araç hakkında çeşitli bilgilere ulaşılabilir. İleride araçtan kaynaklı oluşacak sorunlar da önlenmiş olur. Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır? Sorgulama ile hangi bilgilere ulaşılır?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır

Plaka sorgulama işlemi için dört seçenek bulunur. Bunlar; e-Devlet, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Sorgulama seçeneklerinden en fazla tercih edilen, e-Devlet ile sorgulamadır. Araç plakası sorgulanarak; aracın çalıntı olup olmadığı ve aracın modeli gibi bilgilere ulaşılabillir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile araç plaka sorgulaması, tüm operatörler üzerinden gerçekleştirilebilir. Her sorgulama işlemi için, 7 Türk Lirası ücret verilir. Sorgulama yapılarak aracın kaskolu kaskosuz gün sayısı, trafiğe çıkış bilgilerine ulaşmak için; ‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. Değişen parça bilgisi için; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. Örnek olarak; 34ABC1234

Araçta plaka değişimi yapılmış olsa bile sorgulama ile hasar bilgisi görülebilir. Bu bilgiler dışında; poliçe ve trafik sorgulamaları da SMS ile yapılabilir.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Haberin Devamı

e-Devlet ile araç plaka sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Uygulamaya giriş; e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçenekleri kullanılarak yapılabilir. Giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısında bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘Araç Plaka Sorgulama’ bağlantısı ile sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
Plaka sorgulama işlemi ile aracın markası, modeli, rengi, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgileri öğrenilebilir. Bunlar dışında; aracın çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti olup olmadığı bilgisi de görülebilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden araç plaka sorgulama için, egm.gov.tr ‘ye giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısından T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri ile araç plakası sorgulanabilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulaması, sbm.gov.tr internet sitesinden yapılır. İnternet sitesine giriş işleminin ardından, ana sayfadan ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama gerçekleştirilebilir.