Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

05.11.2017 - 08:58 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama işlemi, ikinci el araç satın alacak kişiler için bilgi sağlar. Sorgulama sonucunda; aracın kasko durumu, değişen parça bilgisi. borç durumu ve çalıntı olup olmadığı gibi bilgiler görülebilir. Plaka sorgulama nasıl yapılır? Sorgulama ile hangi bilgilere ulaşılabilir?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Araç plaka sorgulama dört farklı seçenek ile yapılabilir. Bu seçenekler; e-Devlet, SMS, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Sorgulama ile tescil birimi, trafiğe çıkış tarihi ve aracın çalıntı olup olmadığı da kontrol edilebilir. Sürücüler tarafından en fazla kullanılan sorgulama seçeneği, e-Devlet ile sorgulamadır. Yapılacak sorgulamalar, sürücülerin daha sonra yaşayabilecekleri sorunların önüne geçilmesini sağlar.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

E-Devlet ile araç sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. E-Devlet uygulamasına giriş; mobil imza, E-imza, E-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri ile yapılabilir. Uygulamaya giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar listesinden, Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüde bulunan ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Araç plaka sorgulama sonucunda; aracın markası, rengi, modeli, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgilerine kısa sürede ulaşılabilir. Bunlar dışında aracın çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti bilgileri de görülebilir.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile araç plaka sorgulaması, tüm operatörler üzerinden yapılabilir. Her sorgulama için, 7 Türk Lirası ücret ödenir. Araçta değişe parça olup olmadığını öğrenmek için; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. ÖR: PARCA 34AB1234
Aracın son sahiplik süresi, trafiğe çıkış bilgisi ile kaskolu ve kaskosuz gün sayılarını öğrenmek için; 5664’e ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılarak gönderilir. Aracın plakaso değişmiş olsa bile, sorgulama sonucunda araç hasar bilgisi görülebilir. Bunun dışında; poliçe sorgulama ve trafik sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebilir.

EGM ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden araç sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısından; ad, soyad, T.C. kimlik numarası ile araç plakası sorgulanabilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden araç plaka sorgulama işlemi için; sbm.org.tr internet sitesi açılır. Ardından ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak, T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi yapılabilir.