Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

22.05.2018 - 10:09 | Son Güncellenme:

İkinci el piyasasındaki dolandırıcıların alıcının gözünü boyamak için çeşitli sahtekarlıklara başvurarak aracın fiyatını yükseltmeye çalışmaları ikinci el araç satın alacak olan kişileri araç plaka sorgulama işlemini yapmaya mecbur kılıyor. İkinci el piyasası hakkında bilinçli vatandaşlar çeşitli yöntemlerle, kolay bir şekilde araç plaka sorgulama işlemini gerçekleştirerek olası mağduriyetlerini de önlüyorlar. Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Araç plaka sorgulama işlemini yapmak için Emniyet Genel Müdürlüğü, Sigorta ve Gözetim Merkezi, e-devlet ve SMS yöntemlerine başvurulabilir. Plakadan yapılan sorgulamalarda aracın orijinal rengi, modeli, çalıntı olup olmadığı ve sigorta poliçe detayları öğrenilebilir.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet sistemini kullanarak araçla ilgili detaylara anında ulaşabilirsiniz. Ancak bunun için önce turkıye.gov.tr sitesine erişim sağlamanız gerekir. E-devlet sistemine girişinizi gerçekleştirmek için internet bankacılığı, elektronik imza veya e-Devlet şifresini kullanabilirsiniz. Eğer halihazırda bir e-devlet şifresine sahip değilseniz herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak size özel olarak kodlanmış şifrenizi temin edebilirsiniz. PTT şubesinden aldığınız şifreyle birlikte veya diğer yöntemlerden herhangi biriyle sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza açılan sayfada E-hizmetler adlı bir başlık bulunur. Bu başlığın altında yer alan kurumlardan Emniyet Genel Müdürlüğüne tıklayın ve açılan sayfada da " Araç Plaka Sorgulama" butonuna tıklayın. Kısa süre içerisinde araca dair bilgiler yenilenen sayfada karşınızda yer alacaktır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Eğer SMS ile araç plaka sorgulama işlemini yapmak istiyorsanız kullandığınız operatörün sizden 7 TL ücret keseceğini belirtelim. Sorgulama işlemi sonucunda aracın trafiğe çıkış tarihi, kaskolu ve kaskosuz gezdiği gün sayısı gibi önemli detaylara ulaşabilirsiniz. "DETAY" yazın boşluk bırakın ve sonrasında aracın plaka kodunu birleşik bir şekilde yazın. Mesajı 5664'e gönderin.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin veri tabanına ulaşmak için önce sbm.gov.tr adresine üye olmanız gerekir. Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra "Sorgulamalar ve Online İşlemler" butonuna tıklayın. Karşınıza açılacak olan sayfaya aracın plakasını ve T.C kimlik numaranızı girerek sorgulama işlemini başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğünde yer alan bilgilere ulaşmak için direkt olarak egm.gov.tr adresine de ulaşabilirsiniz. Siteye girdikten sonra karşınıza açılacak olan sayfada "Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama" seçeneğine tıklayın. Sonrasında araç plakasını, adınızı soyadınız ve son olarak da T.C kimlik numaranızı boşluklara doldurun. Bu işlem sonucunda aracın ödenmeyen bir trafik cezasını olup olmadığını öğrenebilir, aynı zamanda ücretli otoparklarda yazılan cezaların da ödemesinin yapılıp yapılmadığına bakabilirsiniz.