Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

25.05.2018 - 12:04 | Son Güncellenme:

İkinci el araç satın almak isteyenlerin ileride mağdur olmamak için satın alımdan önce birtakım güvenlik sorgulamaları yapmaları şart. Bunlardan biri de araç plaka sorgulaması. Bu sorgulama işlemi ile satın almayı düşündüğünüz araca dair öğrenmek istediğiniz tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

İkinci el araç alışverişlerindeki mağduriyetleri önlemek adına yapılan araç plaka sorgulama işlemini gerçekleştirmek için dört farklı seçenek bulunuyor. Bu seçenekler Emniyet Genel Müdürlüğü ile Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin resmi internet siteleri, e-devlet kanalı ve SMS'tir. En sık kullanılan yöntem ise kamu kurumlarının sunmuş olduğu hizmetlere tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan e-devlet kanalı.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

E-devlet üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirmek için turkiye.gov.tr adresini ziyaret etmek gerekiyor. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için de birden çok seçenek mevcut. Bu seçenekler;

Elektronik imza,
İnternet bankacılığı,
E-devlet şifresi,
T.C kimlik kartı ve
Mobil imza.

Kullanıcıların genellikle tercih ettiği e-devlet şifresine kullanarak sisteme giriş yapabilmek için bir e-devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. Bir e-devlet şifresine sahip olmak için en yakın PTT şubesine başvurabilirsiniz. Şubeden aldığınız şifreyle birlikte sisteme giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler kısmından Emniyet Genel Müdürlüğünü seçin. Bu bölümdeki "Araç Plaka Sorgulama" butonuna tıklayın. Karşınıza üzerinize tescilli olan aracın plaka sorgulama sonuçları çıkacaktır.

Haberin Devamı

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Operatörlerin vermiş olduğu hizmetler arasında araç plaka sorgulama işlemi de yer alır. SMS ile sorgulama işlemi karşılığında operatörünüz sizden 7 TL hizmet ücreti alır. Genelde aracın plakasıyla birlikte sigorta bilgilerine ulaşmak isteyenler SMS ile sorgulama işlemini tercih ederler. Cep telefonunuzun kısa mesaj bölümüne "DETAY boşluk PLAKA" yazın ve 5664'e mesaj atın. Kısa süre içerisinde bilgilendirme mesajı ile tarafınıza dönüş yapılacaktır.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi detaylı bir bilgi havuzudur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla sorgulama yapmak için sbm.gov.tr adresine gidin. Karşınıza çıkan sayfaya giriş işleminizi gerçekleştirdikten sonra " Sorgulamalar ve ve Online İşlemler" butonuna tıklayın. Sorgulamasını yapmak istediğiniz araca dair bilgileri uygun boşluklara yazdıktan sonra sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü veri tabanında yer alan bilgiler üzerinden plaka sorgulama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken internet adresi egm.gov.tr. Burada Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama butonuna tıkladıktan sonra kişisel bilgilerinizi ilgili boşluklara yazarak sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.