Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

12.06.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:

İkinci el araç alımı sırasında, araçla ilgili bilgilerin sorgulanması için geliştirilen sistemler vardır. Bu sistemler aracı alacak kişinin daha sonra sorun yaşamasını engellemek için oluşturulmuştur. Bu sorgulama ile aracın hangi bilgilerine ulaşılır? Araç plakasından sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Araç plakasından sorgulama yapmak için dört faklı sistem vardır. En çok tercih edilen sorgulama yöntemi olan e-devlet sistemi dışında Emniyet Genel Müdürlüğü, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi seçenekleri de mevcut. Bu yapılan sorgulama sonucunda aracın modelinden kasko bilgilerine kadar sorgulama yapılabilir. İkinci el araç piyasası geniş bir piyasadır. Her marka, model ve yıla ait araçlar rahatlıkla bulunabilir. İkinci el araç almanın ekonomik avantajları olsa da, araç hakkında bilgi sahibi olmamak bir dezavantaj yaratır. Sorgulama yaparak bu dezavantaj ortadan kaldırılır.

Haberin Devamı

ARAÇ PLAKA SORGULAMA DETAYLARIYLA İLGİLİ TIKLAYINIZ!

E-DEVLET SİSTEMİNDEN SORGULAMA YAPMA

Araç plaka sorgulama yapmak için en çok kullanılan yöntem olan e-Devlet, uzun süredir resmi kurumların işlemlerinin yapılabildiği bir portal. Giriş yapmak içinse PTT'den alınan şifre, anlaşmalı bankaların internet bankacılığı şifresi, mobil imza, e-imza ya da T.C. kimlik kartı gibi farklı seçenekler mevcut. Sistemde Emniyet Genel Müdürlüğüne ayrılmış bir alan vardır. Giriş yapılmasının ardından bu alanda bulunan ''Araç Plaka Sorgulama'' bağlantısından sorgulama yapılabilir.
Araç plaka sorgulamasıyla aracın modeli, rengi, markası, çalıntı olup olmadığı, satılması ile ilgili bir sorun olup olmadığı gibi bütün bilgilere ulaşılır. Böylece araç satışı sırasında alıcının mağduriyetlerinin önüne geçilir.

Haberin Devamı

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile araç plaka sorgulama yapmanın farkı ücretli olmasıdır. Sorgulama ücreti 7 TL olup, bütün operatörlerden sorgulama yapılabilir. Aracı trafiğe kasko bilgileri ve trafiğe çıkış tarihine ulaşmak için ''DETAY boşluk PLAKA'' yazdıktan sonra 5664'e SMS gönderilir. Değişen parça bilgisi içinse ''PARÇA PLAKA'' şeklinde 5664'e SMS atılır. Trafik sigorta poliçesi detaylarına da ulaşılabilir.

EGM ARAÇ PLAKA SORGULAMA SİSTEMİ

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden de araç plakası ile sorgulama yapılabilen bir panel mevcuttur, egm.gov.tr sitesine girilir. Site içerisinde ''Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama'' kısmına gelinir. Ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve araç plakası bilgileri ile işlem yapılır. Bu sorgulama ile trafik ve otopark cezaları öğrenilir.

SİGORTA BİLDİRİM VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

sbm.gov.tr , Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'nin resmi internet sitesidir. Siteye giriş yapıldığında ''Sorgulamalar ve Online İşlemler'' kısmından sorgulama yapılır. Araç plakası ve T.C. kimlik numarası sisteme girilerek sorgulama sonucuna ulaşılabilir.