Gündem Araç plakası nasıl sorgulanır?

Araç plakası nasıl sorgulanır?

17.01.2018 - 10:23 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama, ikinci el araç alacak kişiler için önemlidir. Sorgulama yapılarak araç hakkında çeşitli bilgilere ulaşılabilir. İleride oluşabilecek sorunlar da önlenmiş olur. Araç plakası nasıl sorgulanır? Sorgulama sonucunda hangi bilgilere ulaşılır?

Araç plakası nasıl sorgulanır

Sürücüler araç plaka sorgulaması, dört farklı seçenek ile yapılabilir. Bu seçenekler; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Kullanıcılar tarafından en fazla sorgulama yapılan seçenek, e-Devlet’tir. Araç plakası sorgulanarak aracın modeli, tescil birimi, çalıntı olup olmadığı ve kasko durumu hakkında bilgi edinilebilir.


SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemi, SMS ile tüm operatör kullanıcıları tarafından yapılabilir. Sorgulama işlemi, 7 Türk Lirası olarak ücretlendirilir. Sorgulama ile aracın trafiğe çıkış tarihi, kaskolu kaskosuz gün sayısının öğrenilebilmesi için ‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir.

Araçta değişen parça bilgisi için; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. Örnek; 34AB1234

Aracın plakası değiştirilmiş olsa da yapılacak sorgulama ile hasar bilgisine ulaşılabilir. Bunlar dışında trafik ve poliçe sorgulamaları da SMS ile yapılabilir.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile araç plaka sorgulaması, turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılarak gerçekleştirilebilir. Giriş için; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçenekleri kullanılabilir. Giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünden ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Araç plaka sorgulama ile aracın markası, rengi, modeli, sahip belge tarihi ve tescil birimi bilgilerine ulaşılabilir. Bunlar dışında; hak mahrumiyeti olup olmadığı ve aracın çalıntı olup olmadığı da görülebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulaması; sbm.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ana sayfadan ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü ile araç plaka sorgulama işlemi, egm.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden ad, soyad, T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek araç plakası sorgulanabilir.