Gündem Asıl engel yargıdan

Asıl engel yargıdan

11.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

2005’te yürürlüğe giren Engelliler Yasası uyarınca, 7 yıl içerisinde bina ve sokakları engellilerin yaşamına uyumlu hale getirme zorunluluğu bulunan belediyelerin ve kamu kurumlarının hiçbiri adım atmadı Düzenlemenin 3 yıl ertelenmesiyle sarsılan engelliler, asıl darbeyi yargı kurumlarından yiyor. 2012’de yargıdaki ‘engellerden’ dolayı onlarca engelli hakkını aramak için AİHM’ye başvurmak zorunda kaldı

Asıl engel yargıdan

Milliyet’in büyük yangı uyandıran, “Engelleri Aşıyoruz” kampanyası sürerken, engellilerin önündeki en büyük sorunlardan birinin de yargının anlayışı olduğu açığa çıktı. Engelliler, 2012’de çok sayıda davada “engele” takıldığından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak zorunda kaldı. AİHM’ye taşınan bazı dosyalar şöyle:

* Batman’da yaşayan Ermeni gazeteci Cevat Sinet, engelli kimliğini almak için gittiği Batman Valiliği Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde inancı, ırkı ve engeli olmasından dolayı aşağılandığını iddia etti. Sinet. bir memurun “Bu özürlülerle kim uğraşacak, sen Ermeni misin?” dediğini öne sürdü. Savcılıktan sonuç alamayan Sinet, AİHM’ye başvurdu.

Bahçede duruşma
* Müzisyen Ogün Sanlısoy-avukat Sedef Erken Sanlısoy çifti, otistik olduğu için okula alınmayan 6 yaşındaki çocukları Ozan Barış Sanlısoy için başlattıkları hukuk savaşını AİHM’ye aşıdı. AİHM’ye yapılan başvuruda Ozan’ın eğitim hakkının ayrımcılık yapılarak ihlal edildiği belirtilerek, 107 bin 767 euro maddi, 75 bin euro manevi tazminat ile 20 bin 150 euro mahkeme masraflarının Türkiye devletinden tazmin edilmesi istedi. Dilekçede, yüzde 40 engellilik haline rağmen, Ozan Barış’ın anaokuluna kaynaştırma öğrencisi olarak alınmadığı ifade edildi. Savcılık ise buna rağmen olayla ilgili takipsizlik kararı verdi.
* Sakarya’da 11 yaşında İlayda Engin’in kolunu kaybetmesine yol açtığı öne sürülen doktor hakkındaki davanın zamanaşımından düşmesi nedeniyle ailesi davayı AİHM’ye taşıdı.
* Küçükçekmece Adliyesi’nde duruşması olan yürüme engelli bir vatandaş, mimari şartlar uygun olmadığı için duruşmanın yapılacağı ikinci kata çıkamadığı için mahkeme heyeti aşağıya indi ve duruşma bahçede yapıldı. Konu yargıya taşındı.
* Görme engelli sanatçı Sema Önder, devlet kadrosuna atanmamasının ayrımcılık olduğunu savunarak AİHM’de dava açtı.

Sicil skandalı
* Adana’da görme engelli öğretmen 43 yaşındaki Ali Ercan’ın, siciline yazılan, ‘Görme engeli nedeniyle faydalı olamaz’, ‘Öğretmenlik yapamaz’ ve ‘Paranoid akıl hastası’ notlarının düzeltilmesi, bu notları yazanların yargılanması ve kendisine tazminat ödenmesi için yaptığı başvuru yargıdan döndü. Yargı, notların silinmesine gerek olmadığına hükmetti. Ercan’ın bunun üzerine başvurduğu AİHM, davayı kabul edilebilir buldu.