Gündem Asıl sorun kadavradan bağış azlığı

Asıl sorun kadavradan bağış azlığı

19.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, organ nakli için 30 bin kişinin sıra beklediğini belirterek, “Türkiye’de geçen yıl 5 bin 450 organ ve doku nakli yapıldı. Kadavradan bağışı artırmamız gerekiyor” dedi

Asıl sorun kadavradan bağış azlığı

Türkiye Organ Nakli Vakfı ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen “International Transplant Network Projesi” kapsamında Türkiye’deki ve dünyadaki organ nakilleri ele alındı. Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, Türkiye’deki organ bekleme listesinde 30 binden fazla kişinin bulunduğuna dikkat çekti. Kahveci, Türkiye’de geçen yıl 5450 organ ve doku nakli yapıldığını belirterek, “En çok böbrek ve karaciğer nakli yapıldı. Rakamlara bakıldığında; 1588 karaciğer naklinin sadece 428’i, 389 böbrek naklinin de 858’i kadavradan. Diğer nakiller canlı vericiden. Önemli olan kadavradan bağışı artırabilmek” dedi. Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Yavuz Selim Çınar da, Türkiye’de geçen yıl 2 bin 164 beyin ölümü gerçekleştiğinin ama sadece 598 organ bağışı yapıldığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Asıl sorun kadavradan bağış azlığı

İKİNCİ KEZ HAYATA TUTUNDULAR

Toplantıya organ nakliyle ikinci hayat şansını yakalayan hastalar da katıldı. 2010’da Türkiye’nin ilk çift kol naklini olan Cihan Topal, iş kazasında iki kolunu kaybettiğini belirterek, “Bir bardağı bile tutamıyorum, o zaman kızım 6 aylık, onu da kucaklayamıyordum. Benim o zaman tek isteğim kızımın elinden tutarak onu parka götürebilmekti. 2 yıl kolsuz yaşadım, nakilden sonra bunu yapabildim” dedi. Topal’ın naklini gerçekleştiren ve Türkiye’de nakil konusunda ilklere imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan da organ nakli çağrısında bulundu. Türkiye’de organ nakli bağışı konusunda sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Özkan, “Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi. 2016’da kalp nakliyle yeniden hayata tutunan 12 yaşındaki Meltem Elagöz de hastanede aylar boyunca kalp beklediğini söyleyerek, herkesi organlarını bağışlamaya davet etti.

Haberin Devamı

Asıl sorun kadavradan bağış azlığı