Gündem ‘Asılsız bomba’ ihbarına hapis

‘Asılsız bomba’ ihbarına hapis

07.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uçağı kaçırdıktan sonra ‘asılsız bomba ihbarları’nda bulunan yolcuları hem ceza hem de tazminat davaları bekliyor. Yargının sonuçlandırdığı iki asılsız ihbar davasında sanıklar 1 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı...

‘Asılsız bomba’  ihbarına hapis

Hava yolu firmalarının başı, uçağı kaçıran yolcularla adeta dertte. Uçağa yetişemeyen bazı yolcuların ‘rötar yapar’ umuduyla asılsız bomba ihbarında bulunduğu olaylara son örnek geçtiğimiz hafta yaşandı. Atatürk Havalimanı’ndan hareket etmesi planlanan THY’ye ait İstanbul-Diyarbakır tarifeli uçağı için 155’e bomba ihbarında bulunan M.S.G, yapılan teknik takip sonucunda İç Hatlar Terminali’nde yakalandı. M.S.G., ilk ifadesinde söz konusu uçağa yetişemediği için ihbarda bulunduğunu, böylelikle uçağın rötar yapacağını düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Yanacak bilet için...

Son dönemde bazı yolcuların uçak biletlerinin ‘yanmaması’ için başvurduğu bu yöntemin örnekleri de artıyor. Ancak söz konusu ihbarların yaptırımları da oldukça ağır. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile hava yolu firmaları, asılsız ihbarlarda güvenlik araması nedeniyle oluşan zararın ihbar sahibinden tazmini için dava açıyor. Öyle ki, bu sebeple hapis cezasına çarptırılan yolcular bile var. Türk Hava Yolları yetkililerinden alınan bilgiye göre, bir süre önce Konya 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘asılsız ihbar’ suçlamasıyla yargılanan sanık H.E, ‘hava ulaşım aracının hareket etmesini engellemek’ suçundan, teşebbüs aşamasında kalmasından ötürü ve indirimler ile birlikte 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yine, İzmir 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bir başka davada ise İzmir’de uçağın bomba aramasına maruz kalmasına sebebiyet veren sanık R.A, ‘suç uydurma’ suçundan benzer şekilde 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Hapis cezalarının yanında, uçağın kalkış sinyalini kullanamaması ve hava trafiğinin aksaması ile yakıt masrafları gibi zararlar da asılsız ihbar sahibinden tazmin edilebiliyor. Bir başka ifadeyle ‘yanacak’ bir uçak bileti için 1 yıl 8 ay hapis cezası ve ödenecek binlerce liralık tazminat söz konusu.

Haberin Devamı

Ceza 5-10 yıl arası

Kanunda, ‘hava ulaşım aracının hareketini engelleme’ suçunun karşılığı 5 ile 10 yıl arası hapis cezası. Her geçen gün artan ihbarlardan bazıları ise şöyle:

- Ekim ayında THY’nin Iğdır-İstanbul seferini yapan uçağı kaçıran yolcu T.B. asılsız bomba ihbarında bulundu. Havalanan uçak, ihbar üzerine geri dönerek indi. Uçakta bomba izine rastlanmazken, T.B, geç kaldığı için bomba ihbarında
bulunduğunu söyledi.

- Geçtiğimiz mayısta İstanbul-Riga seferini yapacak olan THY uçağı için de asılsız bir bomba ihbarı geldi. İhbarı yapan kişinin uçağı kaçıran bir yolcu olduğu belirlendi.