Gündem Asker çarşı iznine çıksın

Asker çarşı iznine çıksın

21.04.2013 - 11:14 | Son Güncellenme:

ŞIRNAK Esnaf Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, 30 yıldır yaşanan çatışmalı ortamdan en çok bölge esnafının olumsuz etkilendiğini belirterek, yıllardır güvenlik nedeniyle çarşı izni verilmeyen askerlerin artık çarşıya çıkmaları gerektiğini söyledi.

Asker çarşı iznine çıksın

Başkan Haşimoğlu, yıllardır çatışmalarla gündeme gelen Cudi Dağı’nın turizme açılmasını da isteyerek, "Silahların susması ile insanlarımız artık Cudi Dağı’nın eteklerine kadar gidebiliyor. Cudi Dağı’nın turizme açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şırnak Esnaf Odaları Birliği ve Silopi Şöförler Odası Başkanı Heşar Haşimoğlu, çözüm süreci ile birlikte silahların susması ve barış havasının, bölge ekonomisine büyük girdi sağlayıp turizmi canlandıracağını söyledi. Haşimoğlu, 30 yıldır yaşanan çatışmalı ortamdan en çok etkilenen kesimin başında esnafın geldiğini, eylemlerde işyerlerinde meydana gelen hasarlar ve kapanan kepenklerin esnafı derinden etkilediğini vurguladı. Haşimoğlu şöyle konuştu:

"Güvenli ve huzurlu bir ortam olmaması nedeniyle, ilçemizdeki askerler yıllardır çarşı iznine çıkarılmıyor. Bu da esnafımızı olumsuz etkilediği gibi, batı illerinden yaşayan insanlar ile diyalog eksikliğine neden oluyor. Kışlada 15 ay görev yaptıktan sonra terhisini alarak memleketine dönen askerin buradaki halkı tanımadan gitmesi olumsuz bir bakış açısı yaratıyor. Silahların susması ve barış havasının oluşması ile artık askerlerin çarşı iznine çıkmalarını istiyoruz."

Haberin Devamı

’SÜRYANİLER’İN DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ’

Şırnak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, 1990’lı yıllarda köylerini terk ederek Avrupa’daki ülkelere göç eden Süryani’lerin, barış süreci ile birlikte tekrar köylerine dönüş hazırlığı içinde olduklarını da ifade ederek şunları söyledi:

"Yine barış sürecinin olumlu sonuçlanması ile beraber köylülerimiz de köylerine dönmeye başlayacaktır. Yıllar önce köylerini boşaltarak Avrupa’ya göç eden iki köyümüz vardır. Körseli ve Aksu köyleri Süryani köyleridir. Bu insanlarımız bir kısmının Avrupa’da sanayici ve işadamı olduklarını öğrendik. Bu köylülerimizin köylerine dönerek yatırım yapmalarını bekliyoruz. Bunun bir örneğini Mardin’de ve Midyat’ta görmekteyiz."

Çatışmalı ortam nedeniyle ilçeye yatırım yapılmadığını da anlatan Başkan Haşimoğlu, "İlçemiz iki ülkeye komşu ve geniş bir araziye sahip olmasına rağmen bir fabrikamız yok. Ekonomik yönden büyük bir eksikliktir. Eğer huzurlu bir ortam yaratılırsa, yatırımcılar gelip burada fabrikalarını kurarlar. Bu da işsizliğin önüne geçmede olumlu bir etki yaratacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

’CUDİ DAĞI TURİZME AÇILSIN’

İnsanların, silahların susması ve barış havasının oluşması ile artık yıllardır çatışmalarla gündeme gelen Cudi Dağı’nın eteklerine kadar gidip piknik yaptığını söyleyen Başkan Haşimoğlu şöyle dedi:

"Cudi Dağı’nın turizme açılmasını istiyoruz. Derebaşı’nda bulunan şelaleler ve Çelik mevkii, Hesana Vadisi ve Görümlü Beldesi’nde bulunan Kelehya mevkii görülmeye değer yerlerdir. Irak’tan yüzlerce turist Antalya bölgesine tatile gidiyor. Barışın gelmesi ile birlikte bahsettiğimiz yerlerin turizme açılmasıyla, Iraklı turistlerin Cudi Dağı’nda da tatil yapmayı tercih edeceğine inanıyorum."