Gündem Askeri kaynaklardan sert yalanlama

Askeri kaynaklardan sert yalanlama

11.05.2016 - 11:45 | Son Güncellenme:

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) tarafından dün açıklanan raporda ’Suriye sınırından Türkiye’ye geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açıldığı, kaba şiddet uygulandığı, ölümler ve ağır yaralanmalar olduğu’ yönünde iddiaları askeri kaynaklar gerçek dışı olarak açıkladı.

Askeri kaynaklardan sert yalanlama

Askeri birimler, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün "Türk hudut birliklerinin Suriye sınırında sığınmacılara işkence yaptığı ve öldürdüğüne" ilişkin iddiaları konusunda araştırma yaptı. Askeri birimlerinin çalışmasında, rapordaki iddiaların sınırda organize kaçakçılık yapan kişilerin maksatlı ifadelerine dayandırıldığı tespit edildi. Darp fotoğraflarının da başka yerde çekilmiş olduğu saptandı.

Haberin Devamı

İnsan Hakları İzleme Örgütü(Human Rights Watch), 10 Mayıs tarihinde açıkladığı raporunda, Türkiye'nin Suriye sınırında sığınmacılara yönelik insan hakları ihlali iddialarına yer vermişti. Raporda, Mart ve Nisan aylarında sınırda görevli Türk askerlerinin Suriyeli sığınmacılara ve kaçakçılara uyguladıkları şiddet, biri çocuk beş kişinin ölümü, 14 kişinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlanmıştır. Türkiye sınırında görevli askerler üç sığınmacıyı (bir erkek, bir kadın ve 15 yaşındaki bir oğlan çocuğu) ve bir kaçakçıyı vurarak, bir kaçakçıyı da döverek öldürdü" denilmişti.

MADDE MADDE YALANLAMA

Güvenlik birimleri, rapordaki iddialarla ilgili araştırma yaptı. Askeri birimlerin, ididalar konusunda hazırladığı raporda, şu tespitler yer aldı:

Haberin Devamı

*Raporda yer alan bölgelerde, hudut birlikleri tarafından 1 Ocak-10 Mayıs 2016 tarihleri arasında meydana gelen 3 bin 975 Yasa Dışı Hudut Geçişi (YDHG) olayında, 66 bin 49 Suriye Vatandaşı, 16 ayrı ülke vatandaşı 910 şahıs, 308 Türk vatandaşı, olmak üzere toplam 67bin 267 kişi yakalandı.

*2016 yılının ilk 4 ayında mülki makamların izniyle, Cilvegözü ve Yayladağı hudut kapılarından; 52 bin 325 Suriyeli sığınmacı giriş ve çıkış yaptı. Bunların 21 bin 576'sı Türkiye’ye giriş, 30 bin 749'u ise Suriye’ye çıkış yaptı.

500 DOLARA SINIRI GEÇİRİYORLAR

*Hudut hattında alınan tedbirler neticesinde kaçakçılık olayları asgari seviyeye indirildi. Bu durumun kaçakçılıktan maddi kazanç elde edemeyen Türkiye ve Suriye’deki organize kaçakçı çetelerini çok rahatsız ettiği ve asılsız iddiaları sürekli gündeme getirdiği ve insan kaçakçılığına yönelttiği belirlendi.

*Sınırın Suriye tarafında kaçakçılık ve yasa dışı geçiş faaliyetlerini organize eden örgütler olduğu, yasa dışı geçiş faaliyetleri için şahıs başı 100-500 dolar para aldıkları yakalanan şahıslar tarafından ifade edildi.

*İnsan kaçakçılığını organize eden kaçakçı çetelerinin, paralarını aldıkları çoğunluğu Suriyeli şahısları "Türk askeri size ateş etmez silah sesi duysanız da ilerleyin" diyerek Yasa Dışı Hudut Geçişi (YDHG) yapmak için yönlendirdiği saptandı.

Haberin Devamı

*Hudut geçişlerinin; gece geç saatlerde, sık ormanlık ve güçlükle ilerlenebilen arazi kesimlerinden yapıldığı, sınır geçişi yapmaya çalışan şahıslara Türkçe ve Arapça olarak "Dur" ikazında bulunulduğu ve kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde müdahale edildiği belirlendi.

KAÇAKÇILAR ASKERİ ŞEHİT ETTİ

*Herhangi bir ölümlü, yaralanmalı olayda derhal Askeri Savcılığa ve Kolluk Kuvvetlerine haber verildiği ve olayla ilgili soruşturmanın savcılık tarafından yapıldığı tespit edildi.

*Organize kaçakçılık yapan şahıslara müdahale ederken, bu şahıslardan birinin, 14 Şubat 2016 tarihinde Görentaş Hudut Karakolunda görevli olan Piyade sözleşmeli er Mustafa Uygun'u kaçakçılık olayına müdahale ederken şehit ettikleri, olayla ilgili 4 şahsın tutuklu yargılandığı tespit edildi.

İDDİALAR KAÇAKÇILARIN İFADELERİNE DAYANIYOR

Askeri birimlerin raporunun sonuç bölümünde, şu ifadeler dikkat çekti:

*Hudut birliklerimizin, vazifesini, yasal mevzuat çerçevesinde belirlenen sorumluluk sahalarında kararlılıkla yerine getirdiği, sığınmacılara ve ikazlara uyan kaçakçılara hiçbir şekilde ateş açılmadığı ve kesinlikle şiddet uygulanmadığı
anlaşıldı.

Haberin Devamı

*İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporundaki iddiaların; organize kaçakçılık yapan şahısların ön yargılı ifadelerine dayanan, maksatlı, çarpıtılmış ve gerçeği yansıtmayan asılsız bilgilerden oluştuğu belirlendi.

*Bu türden asılsız ve mesnetsiz iddiaları başka yerlerde çekilmiş darp görüntülü fotoğraflarla süsleyerek, sınırda kahramanca ve fedakarca görev yapan unsurlarımızı yıldırmaya çalışma maksatlı olduğu değerlendirilmektedir.