Gündem ‘Atabeyler’de sürpriz başvuru

‘Atabeyler’de sürpriz başvuru

16.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in, “Kozmik Oda” soruşturmasından önce Özel Kuvvetler Komutanlığı’na (ÖKK) girilmek için düzenlendiğini söylediği “Atabeyler Operasyonu” davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sürpriz başvuruda bulunuldu.

‘Atabeyler’de   sürpriz başvuru

ÖKK’da helikopter pilotu eski yüzbaşı Murat Eren, 2006 yılında düzenlenen “Atabeyler Operasyonu”nda eski Başbakan ve eski danışmanı Zapsu’ya yönelik suikast iddialarından tutuklandı. YAŞ kararıyla ordudan atılan Eren, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada serbest bırakıldı. Dava sonucu “suikast” suçundan beraat eden Eren, izinsiz mühimmat bulundurmak suçundan ise 4 yıl 2 ay hapse mahkum oldu.

‘Yangından mal kaçırma’
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Mart 2013 tarihli tebliğnamesinde, Eren hakkında “silahlı terör örgütü” suçundan bir dava açılmadığı, bu iddia sonuçlandırılmadan hakkında izinsiz mühimmat bulundurmak suçundan hüküm kurulmasının bozmayı gerektirdiğini bildirdi. Davada, tebliğnameden sonra 2 yıl boyunca bir karar vermeyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, baktığı davaların Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne verilmesine dair Ocak 2015’teki Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu düzenlemesinden 21 gün önce apar topar toplanarak, kararı onadığı ortaya çıktı. Kararın bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Eren, dilekçede, 9. Ceza Dairesi’nin iki yıldır bakmadığı davaları, dairenin görevlerinin 16. Ceza Dairesi’ne devredileceğinin anlaşılmasından sonra yangından mal kaçırır gibi karara bağladığını belirtti.