Gündem 'Atatürk’ün dediğini yaptım'

'Atatürk’ün dediğini yaptım'

20.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet’e konuşan Çığ, “Çocukluğumu dün gibi hatırlıyorum. Hayatım boyunca ne istediysem başardım, yapamadığım hiçbir şey yok. Atatürk’ün dediğini yaptım, halen yapıyorum. Çalıştım, Çalışmaktan hiç bıkmadım” dedi...

Atatürk’ün dediğini yaptım

Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, bugün itibarıyla 105. yaşını tamamlayarak 106. yaşına girdi. Kırımlı bir ailenin çocuğu olarak 20 Haziran 1914’te Bursa’da dünyaya gelen Çığ, Mersin’de çocukları ve torunlarıyla birlikte yaşıyor. Çalışma azmi ve genç kalan hafızası ile dikkati çeken Çığ’ın doğum günü Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek sade bir törenle kutlanacak. Törende, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Özaydın yönetmenliğinde çekilen Zamanın Ötesinde Muazzez İlmiye Çığ adlı belgesel de gösterilecek. Belgesel bilim insanı Çığ’ın akademik yaşamı ve hayat hikâyesini konu alıyor.

Haberin Devamı

‘Hayatım mutlu geçti’

Sümeroloji ve Hititoloji üzerine uluslararası alanda başarılı çalışmalara imza atan Çığ, 100. yaş gününü Milliyet ile kutlamıştı. Yine Milliyet’e konuşan Çığ, “106 yaşıma giriyorum ama çocukluğumu dün gibi hatırlıyorum. Hayatım boyunca ne istediysem başardım, yapamadığım hiçbir şey yok. Atatürk’ün dediğini yaptım halen yapıyorum. Çalıştım ve çalışmaktan hiç bıkmadım. Elde ettiğim her şeyin arkasında öğrenme azmim var. Kendimi uzun yaşamış gibi hissetmiyorum. Yaptığım işler için çok mutluyum. Ama bu aralar eskisi gibi yazı yazamıyorum. Bilgisayarı aldım bakayım dedim yazamadım. Yazabilseydim iyi olurdu. Kitap, gazete okuyorum. İnternete giriyorum. Sıkıntılarım oldu ama hayatımı hep mutlu geçirdim” dedi.

Haberin Devamı

Kil tabletteki o sözler

Mersin’de yaşamaktan ve çevresindekilerin şehre güzellik kattığını söylemesinden memnun olduğunu beliretn Çığ şöyle devam etti:

“Torunum sosyal medyaya girmemi istemiyor. Gençlere tavsiyem sakın boş vakit geçirmeyin, hep üretin. Kil tabletlerden okuduğum iki Sümer atasözünü öğütlüyorum. ‘Boşa geçen vakit neye yarar?’ ve ‘Biliyorsun neden öğretmiyorsun?’ demiş Sümerler. Çivi yazılarıyla bunu aktarmışlar günümüze. Mezopotamya’dan günümüze gelen çok anlamlı atasözleri var. Gençlere bir tavsiyem de tarihi özellikle de eski çağ tarihini merak etsinler. Gençler, öğrensinler kendilerini geliştirsinler. 1936 yılında okuduğum Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde Nazi Almanya’sından kaçarak Türkiye’ye yerleşen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock ve Prof. Dr. Benno Landsberger’in üzerimde emeği büyüktür.”

Atatürk’ün dediğini yaptım

‘Büyük onur duyuyoruz’

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer ise, Birinci Dünya Savaşı başlarken doğan Muazzez İlmiye Çığ’a İlmiye ismini öğretmen olan babasının verdiğini hatırlaratak

“Babası ‘Kızım adını İlmiye koydum ki ilim sahibi olasın’ demiş. İlmiye hanım, babasının umutlarını boşa çıkarmadı. 5 yaşında okumayı öğrendi. Henüz Cumhuriyetin 10’uncu yılında genç bir öğretmendi ve Cumhuriyetimizin her anına tanıklık edip katkı verdi. Bugün dünyanın sayılı sümerologlarından birisi ve ülkemizin en saygın bilim insanlarından. Kentimizde yaşamasından büyük onur duyuyoruz” dedi.