Gündem Atlantik’i geçti Diyarbakır’da çakıldı

Atlantik’i geçti Diyarbakır’da çakıldı

03.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’nde eğitim uçuşu yapan Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı’nın kullandığı F-16 inişe geçtiği sırada yere çakıldı. Atlantik Okyanusu’nu F-16 uçağı ile geçen ilk kadın pilot olan Arpacı paraşütle atlayarak kurtuldu

Atlantik’i geçti Diyarbakır’da çakıldı

Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’nde eğitim uçuşu yapan bir F-16 savaş uçağı inişe geçtiği sırada düştü.
Türk Hava Kuvvetleri’nde 4 kadın F-16 pilotundan biri olan Hava Pilot Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı, paraşütle atlayarak kurtuldu.
8. Ana Jet Üssü Komutanlığı’na eğitim uçuşu için havalanan F-16 tipi savaş uçağı saat 17.17’de inişe geçtiği sırada teknik bir arıza meydana geldi. Pilotun motor kısmında alev görmesi üzerine durumu merkezine bildirip daha sonra fırlatma koltuğunu kullanarak uçağı terk ettiği öğrenildi.
Yetkililer, pilotun terk ettiği uçağın bir elektrik direğine çarptıktan sonra pistin kenarına çakıldığını belirterek, uçakta patlama olmadığını açıkladı.

Durumu iyi
Uçaktan fırlatma koltuğunu kullanarak ayrılıp paraşütle atlayan Hava Pilot Yüzbaşı Şefika Burcu Arpacı’nın, Diyarbakır Asker Hastanesi’nde tedavi altına alındığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Türk Hava Kuvvetleri’nde 4 kadın F-16 pilotundan biri olan Şefika Burcu Arpacı, 182. Atmaca Filo’da görev yapıyor. Arpacı, 2010 yılında Kanada’da yapılan tatbikata katılarak Atlantik Okyanusu’nu F- 16 uçağı ile geçen ilk kadın pilot olmuştu. Eşi de pilot olan Arpacı’nın 2.5 yaşında bir kızı var.

Paraşütle atladı
Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, 182. Filoya ait bir F-16 uçağının, dün saat 17.17’de eğitim uçuşunu tamamlamayı müteakip Diyarbakır Askeri Havaalanı’na iniş için son yaklaşma esnasında, henüz belirlenemeyen bir nedenle pist üzerine düştüğü kaydedildi.
Pilot paraşütle atlayarak sağ olarak kurtulduğu belirtilen açıklamada, “Pilotun sağlık durumu iyidir. Gerekli idari işlem başlatılmıştır” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Sivil uçuşlara kapatıldı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’daki kaza nedeniyle Diyarbakır Havalimanı’nı sivil uçuşlara kapattı. İstanbul’dan kalkacak uçaklar da Batman’a yönlendirildi.

Atlantik macerası

Şefika Burcu Arpacı, okyanus geçen ilk kadın savaş pilotu olduğu Kanada’da yapılan Mapple Flag Tatbikatı’nı bir röportajında şöyle anlatmıştı:
“Daracık kokpit ve üzerinizde bir sürü kıyafet var. Her yeriniz bağlı. Kafada kask, ağzınızda maske. Tamamen teslim durumunda... Ayaklar direksiyonda, en fazla 15 santim geri çekilebilir. Sıkılınca uzatıyordum. Kollar da aynı. Tehlike şu: Uzun süre aynı pozisyonda kalınca, elimi çekeyim dediğinde ‘Aaa elim yokmuş’ olabilir... O yüzden sürekli ellerimi ayaklarımı oynattım.

‘Tuvalet büyük problem’
Uçuyorsunuz 7 saat yemeden içmeden, kan şekeri düşüyor. Bir şeyler yemek lazım. Ben sadece çikolata yedim. Su içmemem lazım. Sadece ağzımı ıslattım. Çünkü tuvalet büyük problem. Aslında kadınlar için de üretilmiş torbalar var ama çok garip enteresan şeyler, onlarla uğraşacağıma hiç su içmem daha iyi. 1 hafta 10 gün önceden bedenimi ayarlamaya başlamıştım. Gerçekten bunu yaptım. Normalde günde 3 litre su içen bir insanım. Kestim su içmeyi. Baktım dayanabiliyor muyum diye? Oldu. Uçuşta da hiç sorun yaşamadım.
Rota üzerindeki bütün adaları ezberlemiştik. Motor dursaydı önce tekrar çalıştırmak için uğraşacaktım. Olmazsa yakın bir alan varsa inecektim. F-16 uçağının suya inişi yok. Uçak motoru durunca kendisi otomatik olarak süzülüyor. 2 bin feet’e (yaklaşık 666 metre) kadar düzeldi düzeldi, olmazsa atlamak gerekiyor. Sonunda ciddi sorun yaşamadan Kanada’ya indik.”