Gündem ‘Atölye’de 2 Türk proje

‘Atölye’de 2 Türk proje

20.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yapım aşamasındaki projeleri uluslararası yapımcılarla buluşturan ‘Atölye’ye seçilen projelerden ikisi Türk yönetmenler Rezan Yeşilbaş ve Kaan Müjdeci’ye ait...

‘Atölye’de 2 Türk proje

Türkiye’den Cannes Film Festivali’nin yapım aşamasındaki projeleri uluslararası yapımcılarla buluşturan bölümü L’atelier’ye seçilen 15 projeden ikisi bu yıl Türkiye’den yönetmenlere ait.

2012’de kısa filmi ‘Sessiz’le kısa film dalında Altın Palmiye kazanan Rezan Yeşilbaş’ın uzun metrajlı projesi ‘Yatılı Okul’ ve ‘Sivas’ filmiyle Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle dönen Kaan Müjdeci’nin ‘Iguana Tokyo’ adlı projesi, bu yıl L’atelier kapsamında sinema profesyonelleriyle bir araya geldi.

‘Çekimler sonbaharda’

Dünyanın en önemli ortak yapım platformlarından L’atelier’ye seçilen Yeşilbaş, “L’atelier’de ilk uzun metraj projem ‘Yatılı Okul’ için hem ortak yapımcılarla hem de Avrupa’nın farklı ülkelerinden dağıtımcılar, satış ajansları, ortak yapımcılar ve fon temsilcileriyle toplantılar yapıyoruz. Şu an halihazırda Almanya’dan Mitos Film ve Fransa’dan Paprika Films projeye ortak olarak dahil olmuş durumda,” diyor. L’atelier’deki toplantılarda filme yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Yeşilbaş, filmini şöyle anlatıyor: “‘Yatılı Okul’, kısa filmim ‘Sessiz’ gibi, 1981’de Diyarbakır’da bir sene önceki darbenin etkilerinin hissedildiği bir ortamda, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na (YİBO) giden üç erkek kardeşin hikâyesini konu alıyor.” L’atelier’de yapılan toplantılarda görüştükleri kişilerin filmin günümüzde yapılıyor olmasını önemsediğini söyleyen Yeşilbaş, “Her şey yolunda giderse yaz aylarında finansmanı tamamlayıp sonbaharda çekimlere başlamayı planlıyoruz,” diyor.

Kaan Müjdeci ise toplantılarda bir filmin doğuşuna şahitlik edildiğini söylüyor. Projenin olumlu tepkiler aldığını söyleyen Müjdeci, filmin ön hazırlık çalışmalarına başlandığını söyledi. Müjdeci, “Animasyon karakterleri üzerine çalışıyorum. Erkek oyuncuları Hollywood orijinli, kadın oyuncuları ise Türkiye’den düşünüyorum” dedi.

Dolan’ın filmi yuhalandı

Genç Kanadalı sinemacı Xavier Dolan’ın Cannes’da yarışan filmi ‘Juste la fin du monde’ basın gösteriminden sonra yuhalandı. Oyuncu kadrosunda Lea Seydoux, Nathalie Baye, Vincent Cassel’in bulunduğu film, yıllar sonra ailesiyle yüzleşen bir adamı konu alan abartılı bir melodram. Yarışmanın Altın Palmiye ödüllü yönetmeni Cristian Mungiu’nun yönettiği ‘Bacalaureat’, lise bitirme sınavlarına giren bir kızın yaşadığı trajedinin ardından babasının işleri toparlama çabalarına odaklanıyor. Romanya’daki sistemdeki yozlaşmaya bir aile üzerinden bakan film, yarışın iyilerinden biri olarak selamlandı.