Gündem Avanak Avni’nin heykeli çalındı

Avanak Avni’nin heykeli çalındı

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kadıköy Belediyesi tarafından 2017 yılında heykeltıraş Yunus Tonkuş’a yaptırılan, usta karikatürist Oğuz Aral’ın efsanevi karakteri Avanak Avni’nin heykeli çalındı.

Avanak Avni’nin heykeli çalındı

Usta karikatürist Oğuz Aral’ın Gırgır Dergisi’nde ofis-boy olarak çalışan Rıza Külegeç adlı çocuktan esinlenerek yarattığı ‘Avanak Avni’ karakteri, 2017 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki sanat eserleri arasında yerini aldı. Kadıköy Belediyesi, 2004 yılında vefat eden Oğuz Aral’ın ve Avanak Avni’nin heykellerini, heykeltıraş Yunus Tonkuş’a yaptırmıştı. Ancak Hasanpaşa Karikatür Evi’nin karşısında bulunan iki heykelden Avanak Avni heykeli geçtiğimiz perşembe gecesi çalındı. Çevreden geçen ve Oğuz Aral’ın heykelini yalnız görenler duruma tepki gösterdi.

Mizah dergisi Gırgır’ın unutulmaz çizgi karakteri Avanak Avni, tipik bir gecekondu mahallesi çocuğu olan, sürekli ezilen ama hiç boyun eğmeyen, konuşmayı sökemediği için derdini anlatamayan, Leyla’ya sırılsıklam aşık ve sürekli Deve Dilaver’den dayak yiyen bir karakterdi.

Avanak Avni’nin heykeli çalındı

Unutulmaz karakter

Oğuz Aral’ın 1973 yılında çizmeye başladığı Avanak Avni’nin maceraları Türkiye sınırlarını aşmıştı. Güney Afrika’da ırkçılığa karşı hareketin, Meksika’da ise ABD karşıtı grupların sembolü haline gelen karakter, Oğuz Aral’ın 1990 yılında çıkarmaya başladığı derginin de adı olmuştu. Avni Dergisi 1996’ya kadar yayınını sürdürmüştü. Oğuz Aral’ın 2004’te hayata veda edişinin ardından, Penguen dergisi çizerleri Oğuz Aral’ın anısına Avni’nin karikatürlerini kendi kalemlerinden çizdiler.

Avanak Avni’nin heykeli çalındı

Usta karikatürist Oğuz Aral’ı 2004 yılında kaybettik.

O da çalınmıştı

Kadıköy Ziverbey’de bir kaldırım taşında verdiği pozla dünya çapında bir fenomen haline gelen ‘Tombili’ adlı kedi, 2016 yılında ölmüştü. Bunun üzerine aynı yere Tombili’nin heykeli konulmuştu. Ama kedi Tombili’nin heykeli de 8 Kasım 2016’da kaidesinden kırılarak çalınmış, tepkiler üzerine iki gün sonra geri getirilerek yerine bırakılmıştı.

Avanak Avni’nin heykeli çalındı