Gündem AYM’den Hizb-ut Tahrir kararı

AYM’den Hizb-ut Tahrir kararı

30.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Hizb-ut Tahrir terör örgütü üyeliği” suçundan 24 Aralık 2012’de 2 yıl 2 ay hapis ve 3 bin 666 lira para cezasına çarptırılan A.İ., Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

AYM’den Hizb-ut Tahrir kararı

"Hizb-ut Tahrir terör örgütü üyeliği" ile suçlanan A.İ., Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Aralık 2012'de verdiği kararla, 2 yıl 2 ay hapis ve 3 bin 666 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararında, örgütün yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu belirtilerek, "Örgütün henüz silahlı bir eylemi bulunmamasına rağmen Türkiye içerisinde şiddeti ve terörü teşvik ederek örgüte elaman kazandırma, örgüt mensuplarına bağış toplama, bildiri dağıtma ve sonuçta hilafet devleti kurulduktan sonra Müslüman olmayan diğer toplumların kurulu bulunan devletlerini cihat yolu ile hilafet devletine dahil etme gayesi ile silahlı mücadelenin başlayacağını dair görüşleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nce tespit edilmiştir" denildi.

Bu yüzden Hizb-ut Tahrir'in bir terör örgütü olduğu belirtilen kararda, "Örgütün henüz silahlı mücadele safhasına geçmediği, ancak gerekli güce eriştikten sonra amaçlanan teokratik devleti kurmak demokratik yollarla sağlanmayacağından ve bu amaca, ancak terör yöntemleri ile ulaşılabileceğinden örgüt 3713 sayalı yasa kapsamında terör örgütü olarak değerlendirilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

AYM'ye başvurdu

Mahkemenin bu kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanmasının ardından, A.İ., "Hizb-ut Tahrir örgütünün mevzuattaki terör tanımına uymadığı ve hiçbir fiziksel şiddet eyleminin bulunmadığı" belirterek, AYM'ye "adil yargılanma hakkının ihlal edildiği" iddiasıyla bireysel başvuruda bulundu. A.İ., düşünce hürriyeti kapsamındaki faaliyetler nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu ileri sürdü.

Yeniden yargılama

Dosyayı inceleyen AYM., A.İ.'yi haklı bularak, "adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine" karar verdi. Yargılama giderlerinin başvurucuya ödenmesine karar veren mahkeme, kararın bir örneğinin hak ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hüküm getirdi.

Haberin Devamı

AYM: Yeterli değerlendirme yok

AYM, gerekçeli kararında aynı mahiyetteki şikayetlerin incelediğini, mahkeme kararlarında Hizb-ut Tahrir'in bir terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin yeterli bir değerlendirme yapılmadığına hüküm getirdi. "Derece mahkemelerinin bazı şablon cümlelerin tekrarı görünümünde olan kararlarını hangi temele dayandırdıklarını yeterince açık olarak belirtmediklerini tespit etmiştir" denilen kararda u ifadelere yer verildi:

"İlk derece mahkemesinin, başvurucunun mahkûmiyetine ilişkin kararının gerekçesi ile Yargıtay ilamı incelendiğinde Hizb-ut Tahrir'in bir terör örgütü olarak kabul edilmesine ilişkin olarak yeterli bir değerlendirme yapılmadığı, gerekçelerin başvurucunun temel iddialarını karşılamadığı, benzer başvuruda da anılan karardan ayrılmayı gerektiren bir yön bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle başvurucunun anayasanın 36. maddesinde güvence altına alman adil yargılanma hakkı kapsamında gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."

Operasyonlar sürüyor

Hizb-ut Tahrir'e yönelik tutuklama ve gözaltılar devam ediyor. Geçen hafta İstanbul ve Van'da gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltılar ve tutuklamalar olmuştu.