Gündem Az kalsın eşinin kurbanı oluyordu

Az kalsın eşinin kurbanı oluyordu

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kronik böbrek yetmezliği sorunu yaşayan Zelay Genç’in (29), henüz 9 yaşında sol böbreğine cerrahi operasyon ile kataterli sonda takıldı.

Az kalsın eşinin kurbanı oluyordu

İlaçla hayatını sürdüren Genç, 19 ay önce anne oldu. Doğum sonrası böbreklerindeki sorun arttı. Doktorlar, Genç’in böbrek nakli olması gerektiğini söylediklerinde hayat arkadaşı Ersan Genç (35) şiddetle karşı çıktı. Ersan Genç’i ikna etmek için İstanbul Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Organ Nakli ekibi adeta seferber oldu.

Haberin Devamı

Ölüm takıntısı

17 ay boyunca Ersan Genç’i ikna etmeye çalışan hastanenin organ nakli koordinatörü Emel Yanık sonunda başırılı olurken; doktorlar Ahmet Faysal Güler, Serdar Karadağ ve Selçuk Şahin tarafıdan yapılan operasyonla Zelay Genç, babasından aldığı böbrekle yaşama tutundu.

Ersan Genç karşı çıkış nedenini şöyle anlattı: “En yakın arkadaşım 2 yıl önce organ nakli olduktan bir hafta sonra öldü. Eşimin de öleceği ği takıntısı oluştu bende. Zelay’ın babasını da ameliyata karşı çıkması için ikna etmiştim. Şimdi geriye dönüp baktığımda ne kadar yanlış yaptığımı anlıyorum. Sağ olsun Emel hanım ve hekimler olmasa eşimin hayatını riske atmıştım” dedi.

Böbrek naklinden sonra ikinci yaşamına ‘merhaba’ diyen Zelay Genç ise, “Eşim, beni kaybetme korkusundan karar verme yetisini kaybetmişti. Ameliyat olmama sürekli karşı çıkıyordu. Neyse ki hastane yetkilileri uzun uğraşlar sonucu eşimi ikna ettiler. Bu yaşıma kadar sonda ve ilaçlarla durumu idare ettim ancak erken doğuma bağlı sorunlar ortaya çıkınca nakil gerektiği belirtildi. Çocuğumuz prematüre doğdu ancak şu an gayet sağlıklı. Kontrollerim devam ediyor ve gayet iyiyim” diye konuştu.

Haberin Devamı

60 bin diyaliz hastası

Türkiye’de yaklaşık 60 bin diyaliz hastası bulunuyor. Böbrek nakli bekleyenlerin sayısı 22 bin 503, karaciğer nakli bekleyenler 2 bin 184 kişi. Canlı vericeden yılda ortalama 3011 nakil yapılırken, kadavradan sadece 589 böbrek nakline imza atılıyor.