Gündem Azerbaycan hakkında bilmeniz gerekenler

Azerbaycan hakkında bilmeniz gerekenler

16.04.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:

Azerbaycan’a gittiğimizde bazı yanlış anlaşılmalar yaşayabiliriz. Bu konuda yaşanan absürtlükler çekilen filmlere bile konu oldu. Dilimizdeki ortak kelimelerin farklı anlamlara gelmesi bir yana Azerbaycan tiyatrosu, operası, yemekleri, şarkıları, festivalleriyle adeta bir şölen diyarıdır. Ülkenin dört bir yanından yükselen tarih kokusuna hazır olun. İşte Azerbaycan.

Azerbaycan hakkında bilmeniz gerekenler

Nüfusu genel özellikleriyle kısaca tanıtalım

Yaklaşık olarak 10 milyon nüfusa sahip ülkenin başkenti Bakü’dür. Çoğunlukta ülkede çoğunlukla Azeriler yaşasa da Rus ve Ermeni nüfusa rastlamak da mümkündür. Resmi dini bulunmayan ülkenin ana dili Azerice’dir. Ayrıca Azerbaycan’da Rusça konuşanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Doğalgaz ve petrol bakımından zengin kaynaklara sahip olan ülke, ülkemizden de geçen boru hattıyla dünyaya kaynaklarını ulaştırıyor. Azerbaycan, gelirini büyük ölçüde bu alandaki yatırımlarından elde ediyor. Ülkenin para birimi ise Manat’tır. Eğer Türkiye’den gidecekseniz ülkeye giriş için pasaportunuzun olması ve aynı zamanda vize almanız gerekmektedir. Yeşil pasaport sahiplerininse vizeye ihtiyaçları yoktur.

Azerbaycan tarihi yapısıyla turistlerin dikkatini çekiyor

Ülkede eski çağlara ait kalıntılar ve antik mağaralar bulunmaktadır. Bu nedenle Dünya Mirasları listesinde yer edinmiş pek çok yapıta sahiptir. Tarihi İpek Yolunun da rotası vakti zamanında bu ülkeden geçmiştir. 1713 yılından kalma ve Mecusiler için önemli üç tapınaktan bir tanesi yine Azerbaycan topraklarındadır . 1936 yılında kurulan Güzel Sanatlar Müzesi sanat tarihiyle ilgilenen insanların mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

Azerilerin iştah kabartan mutfaklarından seçmeler

Türk Mutfağı ile Azeri Mutfağı birbirine çok benzemektedir. Azeriler de bizim gibi etli, sebzeli ağır yemekleri ve hamur mamullerini çok sevmektedirler. Yemek kültürleri hakkında zamanında pek çok imparatorluğa ev sahipliği yapması nedeniyle farklı kültürlerden etkilenmiş olduğunu söyleyebiliriz. Bozbaş, düşbere, lavangi, dograma, pışka ve piti yemek türü olarak birbirinden farklı tarfileri ve lezzetleri olan çeşitlerden sadece birkaçıdır.

Azerbaycan’da ziyaret edilmesi gereken yerler

Bakü Kristal Salonu: Eurovision’un 2012’de yapıldığı arena devasa büyüklüğü ve ihtişamıyla görülmeye değer bir mahiyettir.

Şeki: İpek yolunu görmek isterseniz mutlaka ziyaret etmeniz bir mekan.

İçeri Şehir: Unesco’nun Dünya Mirasları listesinde. En eski yerleşim yerlerinden biri olan şehir Bakü’de bulunmaktadır.

Haçmaz: Turistlerin ormanları, kalesi, tarihi yapıları sebebiyle yoğun ilgi gösterdikleri yer.

Ateşgâh: Özellikle Mecusilerin ziyaret ettiği yerlerden. Sadece üç tapınakları olan Mecusiler için ayrı bir öneme sahip tapınak Bakü’de

Alev Kuleleri: Yüksekliğiyle korkutan 3 yapıdan oluşan devasa binalar