Gündem Azınlık Vakıfları: "Sonbaharda seçim yapmak istiyoruz"

Azınlık Vakıfları: "Sonbaharda seçim yapmak istiyoruz"

18.06.2016 - 14:11 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki azınlık vakıfları, bürokratik engeller nedeniyle 4 yılda bir yaptıkları seçimleri 8 yıldır yapamıyor.

Azınlık Vakıfları: Sonbaharda seçim yapmak istiyoruz

MERT İNAN İstanbul

Haberin Devamı

Türkiye'deki azınlık vakıfları, bürokratik engeller nedeniyle 4 yılda bir yaptıkları seçimleri 8 yıldır yapamıyor. 4 yıldır Başbakanlık makamında imza bekleyen yeni vakıflar tüzüğünün hayata geçirilmemesinden şikayet eden Azınlık Vakıfları Temsilcileri ise adeta çalmadık kapı bırakmazken, bu soruna acil çözüm arıyor. Azınlık Vakıfları Temsilcileri Toros Alcan, ise seçimlerin yapılamamasından dolayı mağdur olduklarını belirterek; "Geçtiğimiz gün Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'e, kanuni düzenleme yürürlüğe girene kadar hiç olmazsa seçim tüzüğünün hayata geçirilerek önümüzdeki sonbaharda azınlık vakıflarındaki seçimlerin yapılmasını talep ettik. Kendisi de bizim gibi düşünüyor. Yeni hükümetten bir an önce yasal düzenlemenin hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı


Türkiye'de Ermeni, Rum, Musevi, Süryani, Keldani, Bulgar ve Gürcü cemaatine ait toplam 168 azınlık vakfı bulunurken, bu kurumlar 'Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tüzüğüne göre faaliyet gösteriyorlar. Azınlık Vakıfları, kendi içlerinde her dört yılda bir seçim yaparak yöneticilerini belirliyor. Ancak yeni seçim tüzüğünün 4 yıldır Başbakanlık makamında beklemesinden dolayı 168 azınlık vakfında 8 yıldır seçim yapılamıyor. Seçimlerin yapılması için çalmadık kapı bırakmayan Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan ise yeni kurulan hükümetten en büyük beklentilerinini kanuni düzenlemenin hayata geçirilmesi olduğunu dile getirdi. Alcan, geçtiğimiz gün Vakıflar Genel Müdür Adnan Ertem ile yaptıkları görüşmenin detayları hakkında şunları söyledi: "Ermeni, Rum, Musevi, Süryani, Keldani, Bulgar ve Gürcü vakıfları 4 yıldır imzada bekleyen yeni tüzük nedeniyle seçim yapamıyor. Bu sorunun acilen çözülmesini bekliyoruz. Vakıf yöneticileri geciken imza nedeniyle 8 yıldır koltukta oturuyor. Azınlık vakıflarına ait hastane, okul ve kiliseler de seçim yapılamadığı için bir takım aksaklıklar yaşanıyor."

Ertem, azınlık vakıflarının kendi iç işleyişlerini belirlemesi gerektiğini, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu vurguladı: "Geçtiğimiz gün Musevi vakıflarından yöneticilerle görüştük. TBMM, Haziran'da tatile gireceğinden yasal düzenleme ve imzalar yine çıkmamış olacak. Yeni hükümetten bir an önce bu sorunumuzu çözmesini istiyoruz. Azınlık vakıflarının azınlık senetlerinin olmaması büyük bir sorun. Geçtiğimiz gün Paskalya yemeğinde bu konuları konuştuk. Hem Vakıflar Genel Müdürü'nün hem deAk Parti hükümetlerinin düşüncesi vakıfların kendi içlerinde tüzük ve seçimleri yapmaları yönünde. Devlet, iç işleyişe müdahil olmak yerine, vakıfların kendi içlerindeki işleyişi düzenli şekilde yürütüp yürütemediklerini denetlemek olmalı. Azınlık vakıflarının, eksik vakıf senetleri ve kendi dini, sosyal ihtiyaçlarına göre vakıf senedi yazarak, seçim tüzüğünü bunun içine eklemesini talep ediyoruz. Zaten her cemaat kendi içerisinde yeni tüzük çalışması yapmıştı VGM Adnan Bey de 'Vakıf yönetim şekillerine karışmak istemiyoruz' dedi. Biz de kendisine azından seçim yönetmeliği çıkarılsın, seçimleri yapalım diye talebimizi yineledik. Sonbaharda seçimlerimizi yapmak istiyoruz."

Haberin Devamı

Alcan, yaşadıkları sıkıntıları ise şöyle anllattı: Seçimlerin yapılamadığı 8 yıllık sürede sorunlarımız arttı. Her azınlık cemaati yeni tüzük için taslak hazırlayarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sundu.
Ancak aradan 3.5 yıl geçmesine karşın yeni tüzük, Başbakan'ın imzasından geçmedi. Yöneticiliği bırakmak isteyen vakıf yöneticileri seçimler yapılamadığı için görevinden ayrılamıyor. Tüzüğün değiştirilmesini biz de destekliyoruz. Eski tüzük sorunlara neden oluyor, birçok seçim mahkemeye taşınıyor, birçoğu iptal ediliyordu.Devletin iyi niyetli olduğunu biliyoruz ancak yeni tüzüğün onaylanmamasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz."