Gündem Bahar ile beraber gelen yorgunluk

Bahar ile beraber gelen yorgunluk

26.04.2018 - 13:52 | Son Güncellenme:

İlkbahar aylarında yaşadığınız halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık ve benzeri durumlar bahar yorgunluğundan olabilir. Bu durum bir süre günlük işlerinizde aksama, ruh hâlinizde bunalımlar yaşatır.

Bahar ile beraber gelen yorgunluk

Bu ruh hâlinde olmak sizi kötü etkiliyor ve işlerinizi aksatıyorsa hemen bunun çaresini aramalısınız. Bu yazımızda sizlere bahar yorgunluğu nedir, bahar yorgunluğunun insanlar üzerinde belirtileri nelerdir ve bu yorgunlukla nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında açıklamalarda bulunacağız.

Haberin Devamı

Bahar yorgunluğu nedir?

Her mevsimin kendine özel hastalıkları vardır. Kış aylarında grip, solunum yolları enfeksiyonu, öksürük, üşütme ve benzeri gibi rahatsızlıklar geçirirsiniz. Kış aylarınızda yavaşlamış olan metabolizmanız, ilkbahar aylarına geçişte size zorluk yaşatır. Her insanın bünyesi farklı olduğundan herkes için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bahar aylarına girişte yaşadığınız kırgınlık, yorgunluk ve iştahsızlık gibi olaylar bahar yorgunluğu olarak adlandırılır. Çok uzun sürmemesi beklenir, uzun sürdüğü takdirde uzman tarafından yardım ve önlem alınmalıdır. Önlem alınması daha sonradan tekrarlayıcı olmaması için önemlidir.

Bahar yorgunluğunda oluşan belirtiler nelerdir?

Bahar yorgunluğunun birçok belirtisi vardır. Kişiden kişiye fark gösteren bahar yorgunluğu bünyesi güçlü kişilerde etkili olmayabilir. Bahar yorgunluğunda en sık görülen belirtiler şunlardır:

Haberin Devamı
  • Her zamankinden daha fazla uyuma isteği,
  • Sıkılganlığınızın daha fazla artması,
  • Kendinizi daha çok yorgun hissetme hâli,
  • Ve yaptığınız işleri artık yaparken sıkılıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız bahar yorgunluğu geçiriyor olabilirsiniz.

Bahar yorgunluğuna ne iyi gelir?

  • Uzun süre aç kalmamaya dikkat edin

Uzun süre aç kalmanız şekerinizin düşmesine tıp dilinde hipoglisemiye neden olur.

Yaşadığınız stres, baş dönmesi ve halsizlik gibi şikâyetler hipoglisemi sonucunda ortaya çıkar. Bahar yorgunluğunda bu durumları yaşamamak için gün içerisinde az ve sık sık yemek yemeniz gerekir. Vücudunuzu aç bırakmamanız hem bahar yorgunluğunuzu geçirmede yardımcı olur hem de sağlığınız gerekli bir kuraldır.

  • Çay, kahve tüketiminizi kısıtlayın, su tüketimini arttırın

Çay, kahve ve benzeri içecekler vücudunuzda su toplanmasını sağlar. Toplanan su ödeme dönüşür. Bahar yorgunluğunuzun geçmesini istiyorsanız bu gibi içeceklere sınırlama getirmeniz en doğru seçim olacaktır. Bahar aylarında su tüketiminizi de arttırmanız gerekir. Bunun yanında ödem attırıcı çaylar da içebilirsiniz. Ödem attırıcı çaylara birkaç örnek verecek olursak;

  • Papatya çayı,
  • Yeşil çay,
  • Ada çayı.
  • Bahar yorgunluğunuz için süt için

Bahar yorgunluğunuzdan korunmak istiyorsanız, günde 2 bardak süt içmeniz de yarar var. Çünkü süt içerisinde bulundurduğu; protein, B2, B6, B12 vitaminleri yönünden zengin bir içecek olduğu için, bahar yorgunluğunuzdan korunmada sinir sisteminizde etkili olan günlük vitamini sağlar.

  • Uykunuzu iyi alın

Kendinizi iyi hissetmek için, vücudunuzun yeteri kadar uykuya ihtiyacı vardır. Mevsim geçişlerinde uyku düzeniniz bozulabilir, uykusuzluğunuz artabilir. Bahar yorgunluğundaki fazla uyku hâli bundan kaynaklanır. Bu yüzden uyku düzeninizi korumanız gerekir.

Haberin Devamı
  • Tükettiğiniz besinleri iyi seçin

Kış aylarında tükettiğiniz besinleri bir kenara koyarak kendinize yeni ve zengin bir beslenme tablosu hazırlayın. Beslenme tablonuz da sebze ve meyve miktarlarınız artırılmış olmalıdır. Katkı maddeleri, fazla yağlı, tuzlu ve kalorili besinler beslenme alışkanlıklarınızdan kısa süre içerisinde çıkarılmalıdır. Kendinize düzenlediğiniz bu yeni beslenme programınızla bahar yorgunluğunuza karşı daha dirençli olacaksınız.