Gündem Bahçelievler için Yargıtay’a insanlık suçu başvurusu

Bahçelievler için Yargıtay’a insanlık suçu başvurusu

25.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

3. Yargı Paketi’ne, “12 Eylül öncesinde suç işleyen solcuların birden fazla suçtan tek bir ceza aldıkları, buna karşılık, ülkücülerin her suç için ayrı cezaya mahkum edildikleri” gerekçesiyle konulan ve katliam hükümlülerinin tahliye edilmesini sağlayan düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için Yargıtay’a başvuru yapıldı

Bahçelievler için Yargıtay’a insanlık suçu başvurusu

Bahçelievler katliamı hükümlüleri Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı’nın tahliyelerine yönelik kararı temyiz eden, davanın 1978’den bu yana avukatlığını üstlenen Erşen Sansal, dilekçesinde, ülkücülerin işlediği birden fazla suçun da tek cezaya dönüştürüldüğünü ortaya koydu. Sansal, yasal değişiklikleri tek tek anlatarak, 7 kez idama mahkum edilen iki hükümlünün cezasının nasıl 25 yıla indiğini anlattı. Sansal, buna rağmen eşitsizlik gerekçesiyle hükümlülerin tahliyesi için düzenleme yapılmasının anayasaya, insanlık suçlarının af kapsamına alınmasının da Türkiye’nin taraf olduğu BM sözleşmelerine aykırı olduğunu belirtti.

Tartışılan düzenleme
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 3. Yargı Paketi’ndeki “12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenmiş suçlardan dolayı lehe kanun, 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan sonuç ceza göz önünde bulundurularak belirlenir. Belirtilen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz edilir” düzenlemesi uyarınca, Bahçelievler’de 1978’de 7 TİP’li öğrenciyi öldüren Osmanağaoğlu ile Adanalı’yı tahliye etmişti. Mahkemenin, gerekçeli kararını açıklamasının ardından, Sansal, kararı Yargıtay’a taşıdı. Sansal, dilekçesinde, düzenlemenin 12 EYlül’den önce suç işleyenlerin lehe kanundan yararlanarak, tek bir ceza almalarına yönelik olduğunu anımsattı.
Dilekçede, iki hükümlünün bu düzenlemeden önce yararlandığı düzenlemeler ise şöyle özetlendi:

25 yıla düştü
- 8 Ekim 1978’deki katliamın ardından Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı hakkında 5 Şubat 2001’de 7 kez ölüm cezası verdi. Bu ceza 19 Haziran 2001’de onanarak kesinleşti.
- Yasa değişikliği nedeniyle 3 Ağustos 2002’de sanıkların idam cezaları müebbet hapse dönüştürüldü. Böylece, hükümlüler lehine değişiklik yapıldı.
- 2006 tarihli 5218 sayılı kanun uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen cezaların infazı, hücre cezasına dönüştürüldü. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için 30 yıllık süreyi 25 yıla indirdiği Yargıtay’ca karar altına alındı. Böylece, 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, tek bir 25 yıl ve bu 25 yılın bir bölümünün hücrede geçirilmesine dönüştürüldü.