Gündem ‘Balyoz Kumpası’nda 5 gazeteciye dava!

‘Balyoz Kumpası’nda 5 gazeteciye dava!

10.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında yargılanan sanıklara “kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucu Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve Tuncay Opçin hakkında dava açıldı...

‘Balyoz Kumpası’nda 5 gazeteciye dava

Balyoz’da kumpas iddialarına yönelik Taraf gazetesi ile ilgili sürdürülen soruşturma tamamlandı. Balyoz davasında yargılanan sanıklara kumpas kurulduğu iddiasıyla gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve Tuncay Opçin hakkında iddianame hazırlandı.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede Balyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ile emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, emekli Albay Hakan Büyük ve Albay Nedim Ulusan müşteki olarak yer aldı.

5 sanıklı dava

İddianamede ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı müşteki kurum olarak yer aldı. Gazeteci Mehmet Baransu’nun 1 numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede, Taraf gazetesi yazarlarından Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur ile hakkında yakalama kararı bulunan firari Tuncay Opçin de diğer sanıklar olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Örgüt kurma suçu

İddianamede Mehmet Baransu hakkında “terör örgütü kurmak”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 35 yıldan 75 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Hakkında yakalama kararı bulunan Tuncay Opçin de Baransu ile aynı maddelerden suçlandı ve hakkında 35 yıldan 74 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede diğer sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur için ise “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma ve hile ile çalma” ve “terör örgütü propagandası yapma” suçlarından 21 yıldan 52.5 yıl altı aya kadar hapis cezası istenildi.

3 kişiye takipsizlik

İddianamede, Kurtuluş Tayiz, Adnan Demir ve Yüksel Durgut hakkında benzer suçlardan takipsizlik kararı verildiği de belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından “Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara “kumpas” kurulduğu iddiasına yönelik ana soruşturmanın halen devam ettiği kaydedildi. Hazırlanan 276 sayfalık iddianamenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylandığı ve örgütlü suçlara bakmakla yükümlü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Atılan kara leke kalksın istiyoruz’

İddianamede müşteki olarak yer alan Balyoz davası sanıklarından emekli Koramiral Kadir Sağdıç davaya ilişkin Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, “Bu süreçte devlete karşı ve 80 milyonluk Türk milletine karşı vahim suçlar işlendi. 1’inci Ordu Komutanlığı’nın gerçek gizli belgeleri Türkiye ve dünya kamuoyuna sızdırıldı. Bu casusluğa girer ve hiçbir ülke buna göz yummaz” dedi. Açılan bu davanın dışında daha vahim ve insani bir yönün daha olduğunu vurgulayan Sağdıç, “360’ın üzerinde asker arkadaşımızın küçük düşürülmesi ve orduya olan güvenin sarsılması var. Bizler bireysel olarak mağdur edildik. Kurumsal olarak mağdur edildik. Suçluların cezalandırılmasını istiyoruz. Hem bizim hem ailemizin üstüne atılan kara lekenin kalkmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘Tetikçilik yaptılar’

Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok ise iddianameye ilişkin şunları söyledi:

“Kumpası desteklemek için Taraf yaptığı gerçeğe aykırı haberlerle, FETÖ terör örgütünün tetikçisi gibi davranarak algı oluşturmaya çalıştı. Cami bombalanacağı yönünde iftiralar attılar. Çok gizli belgeler çarşaf çarşaf gazetelerde yayınlandı. Biz bunu bütün yargılama boyunca söyledik. Ama o zamanki savcı hakimler FETÖ’cü olduğu için kabul etmediler. 17-25 Aralık’tan sonra verdiğimiz dilekçeler incelenmeye başlandı” dedi.

‘Sırlar ortaya çıkacak’

İddianamedeki müştekilerin avukatı Hüseyin Ersöz ise, iddianamenin 1’inci Ordu karargahından çalınan gizli kalması gereken belgeler sebebiyle hazırlandığını söyledi. Gerçek belgelerin Mehmet Baransu ve ismi tespit edilemeyen bir asker tarafından 1’inci Ordu karargahından çalındığını belirten Ersöz, “Çalınması sonrasında gizli tüm belgeler internet ortamında yayınlandı ve yabancı devletlerin eline geçti. Baransu hakkında hazırlanan iddianameyle çok gizli gerçek belgelerin çalınmasına dair sırlar ortaya çıkartılacak. Sahte Balyoz, Suga ve Oraj planlarıyla ilgili soruşturma ise devam ediyor. Bu sahte planları hazırlayan kişiler hakkında da bir an önce iddianame hazırlanmasını bekliyoruz” dedi.