Gündem Balyoz’u duymadık

Balyoz’u duymadık

04.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeniden görülen Balyoz davasında tanık olarak dinlenen emekli Orgeneral Özkök ile emekli Orgeneral Yalman, darbe iddialarını basından okuduklarını ama ‘darbe planı’nı duymadıklarını söyledi.

Balyoz’u  duymadık

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülmeye başlanan Balyoz davasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman tanık olarak dinlendi. Özkök, Balyoz Planı’nı basından duyduğunu ve darbe girişimi ile ilgili bir duyum almadığını belirtirken Yalman da, “Seminer emrini ben verdim” ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi’nin “hakları İhlal edildi” kararı üzerine yeniden görülmesine başlanan Balyoz davanın ilk duruşması dün Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Eski mahkemenin tanık olarak dinlemeye gerek duymadığı eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, dün tanık olarak dinlendi. Emekli orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Albay Dursun Çiçek’in de hazır bulunduğu 236 sanıklı davaya dün 32 sanık mazeret bildirerek katılmadı. Geçtiğimiz günlerde Galatasaray Spor Kulübü Başkanı seçilen avukat Duygun Yarsuvat da, emekli Tümgeneral Ahmet Ümit’in avukatlığını yapmak için duruşmada hazır bulundu.
Anadolu Adalet Sarayı’ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen duruşmada Özkök de salondaki yerini aldı. Özkök’ün oturarak konuşabilmesi için duruşma salonuna sandalye ve masa getirildi. Sanık ya da avukatların soru sormadığı Özkök’e mahkeme başkanı 7 soru yöneltti.
‘Bilgim ve emarem yok’
“Balyoz, Oraj, Suga ve Çarşaf harekât planları hakkında kapsamında dava açıldı. Sanıklar darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılanıyor. Bu planlar hakkında bilginiz var mı?” sorusu yöneltilen Özkök, “Bu planların hiçbirini duymadım. Özellikle Balyoz kelimesi bana çok yabancı geldi. Böyle planlar hakkında bilgim ve emarem yoktur” dedi.
Suç tarihi olan 2003 yılındaki görevi sorulan Özkök, “Genelkurmay Başkanı’ydım” deyince Başkan Karaçam, “Peki o zaman bu darbe planı yapıldığına yönelik duyum aldınız mı?” diye sordu. Özkök bu soruya da, “Hayır. Darbe planı yapıldığına dair herhangi bir duyum almadım. Görev yaptığım sürede sadece dedikoduya dayalı bazı şeyler söylendi. Ancak bunların hiçbirisi bir kişi hakkında dava açmaya yetecek veya incelemeye yetecek nitelikte değildi. Bunlar olağan şeylerdir. Kulaktan dolma bilgiler geliyordu” yanıtı verdi.
‘Kulaktan dolma bilgi’
Mahkeme başkanının, “Çetin Doğan’ın sizinle bir görüşme yaptığı söylenmiş burada da Genelkurmay Başkanı’nın ‘Orduda bazı kıpırdanmalar var. Duyum aldım. Bazı askerlerle sivillerin çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını duydum, bu nedir’ şeklinde bir soru yönelttiği, kendisinin de buna konunun dedikodudan ibaret olduğu yönünde beyanı var. Bu konuda bilginiz var mı?” soru üzerine de Özkök, “Böyle kulaktan dolma sözler geliyordu. Dolayısıyla en güvendiğim arkadaşlarım ordu komutanlarıma doğrudan doğruya bunu kendilerine sormayı yeğledim” dedi. Kulaktan dolma bilgilerin kimden geldiğinin sorulması üzerine ise Özkök, bu bilgilerin basın ve isimsiz ihbar mektupları başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan geldiğini söyledi. Mahkeme Başkanı’nın tekrar “‘Geliyordu’ derken askeriye içinden mi? Askeriye dışından mı geliyordu?” diye sorması üzerine Özkök, “Genellikle askeriye dışındandı” dedi.
Duruşma savcısı ise Özkök’e, “27 Mart 2013 tarihinde duruşmada sanık Çetin Doğan, sizinle yaptığı bir görüşmeden bahsediyor. Bu görüşmede de bu evrakı bir köstebek alabilir. Bütün valizi alamaz şeklinde söz sarf ettiğini söylüyor. Böyle bir konuşma oldu mu aranızda?” diye sordu.
Özkök bu konuşmayı yalanlayarak, “Benimle kendisi arasında böyle bir görüşme olmadı ama bunu ben de basından okudum” dedi. Mahkeme Başkanı’nın, “Davaya konu seminerde olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo (OETS) görüşülmüş orada bu senaryonun görüşülüp görüşülmemesi konusunda bir yazışma oldu mu?” sorusuna ise Özkök, “Genelkurmay ve orduyla bir OETS hakkında bir yazışma yapılmadı, zaten yapılmaz” şeklinde cevap verdi.

Haberin Devamı

Yalman: Emri ben verdim

Duruşmada tanık olarak ifadesi alınan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’a tanık yemini yaptırılmadan soru sorulması üzerine sanıklar mahkeme başkanına uyarıda bulundu. Uyarının ardından yemini yaptırılan Yalman’a davaya konu olan darbe planlarını sıralanarak bilgisi olup olmadığı soruldu. Yalman soru üzerine, “Bu vesileyle değerli silah arkadaşlarımı sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Balyoz davasıyla ilgili olarak size söyleyebileceğim sadece şudur: Balyoz planıyla ilgili, istihbarat, bilgi ve belgeye sahip değilim. Bu konuyu basına intikal ettikten sonra öğrendim. Ayrıca bu konuyla ilgili herhangi bir girişimin engellenmesi hususunda herhangi bir eylemim de olmamıştır. Söyleyeceklerim bu kadar” dedi.
Gazete demeci
Mahkeme Başkanı’nın, “Olasılığı En Yüksek Senaryonun seminerde görüşülmesinden bilginiz var mı?” sorusunu “Hayır” şeklinde yanıtlayan Yalman’a bu kez Mahkeme Başkanı, “4 Kasım 2013 tarihinde Vatan gazetesine bir demeç vermişsiniz” dedi. Gazeteye demeç vermediğini belirten Yalman, “5 Temmuz 2005 tarihinde yapıldığı söylenen semineri, sonrasında seminerde yapılan faaliyetlere ilişkin raporlar size geliyor muydu?” sorusuna ise, “Hayır” şeklinde cevap verdi.
‘Bana intikal etmedi’
Duruşma savcısının “Bu bilgiler 1. Ordu Komutanlığı’nda mı arşivleniyor?” sorusuna ise Yalman, “Bana intikal etmedi” dedi. Bu cevap üzerine, “Yani seminerden haberdar değilsiniz öyle mi?” diye soran savcıya Yalman, “Seminer benim emrim üzerine yapıldı. Ancak seminer sırasında, o tarihlerdeki siyasi ve askeri hareketlilik çok üst düzeydeydi. Irak bölgesinde bir askeri yığınak vardı. MGK bir ay içinde iki kez toplandı ki pek olmaz. Ayrıca Amerikalıların bölgede keşif faaliyetlerini yerinde görmek istediğimden seminere katılamadım. Ancak seminer emrini tabi ki ben verdim” dedi.