Gündem Barajlar kurudu!

Barajlar kurudu!

31.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, önümüzdeki dönemde ciddi yağış beklenmediğine dikkat çekerek barajlardaki doluluk oranının 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini söylüyor. Barajlardaki su oranı yüzde 36’ya düştü

Barajlar kurudu

İstanbul’da kurak geçen kış, şehrin su depoları olan barajları da vurdu. Barajlardaki doluluk oranı 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 36’ya düştü. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde de ciddi bir yağış beklenmediğine dikkat çekerek, şehirde bugünlerde araba yakımak için harcanan suya yazın hasret kalacağımızı söylüyor.

Tehlike çanları çalıyor
2009 yılının aynı döneminde yüzde 87 olan barajlardaki doluluk oranı bu yıl aynı dönemde yüzde 36’ya düştü. İSKİ verilerine göre baraj suları miktarında gözle görülür bir azalma var. Barajlardaki toplam su miktarı geçen yıla göre yarı yarıya azalırken, 10 barajdan yalnızca 4’ü bu yılki ortalamanın üzerinde doluluk oranına ulaşabildi.
Istrancalar Barajı, yüzde 65 doluluk oranıyla İstanbul’a su sağlayan en dolu baraj olurken, yüzde 0,18 doluluk oranıyla kuruma noktasına gelen Pabuçdere Barajı ise en az doluluk oranına sahip baraj konumunda. Geçtiğimiz yıl barajlarda toplam 547 milyon metre küp su bulunurken bu yıl su miktarı 317 milyon metre küpe kadar geriledi. Kurak geçen kışı Milliyet’e değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği’nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’u ‘susuzluk tehlikesi’nin beklediğini söylediler.
Bu kış önemli bir kuraklıkla karşı karşıya kalındığını belirten Prof. Dr. Orhan Şen şunları kaydetti: “Tarımsal kuraklık had safhada. Su kaynaklarında da bunu çok bariz görebiliyoruz. Marmara’da İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajları besleyen akarsu çok fazla yok. Göllerin tek kaynağı yağışlar. Yağış miktarındaki azalma barajların doluluk oranlarını hemen düşürüyor. Türkiye’de eskiden 12-13 yılda bir kuraklık görülüyordu. Fakat artık periyodik kuraklıklar 5-6 yılda bir yaşanır olmaya başladı. Bu durumum ana nedeni küresel iklim değişikliği. İstanbul’daki yoğunluğun ihtiyacını karşılamak için yeni barajlar inşa edilmeli ancak yağış rejimleri ciddi anlamda değişti. Şiddetli yağışlar biriken suyu barajlara ulaştırmaz, doğrudan denizlere ulaştırır. Kış ayında su tasarrufu yapmak bazılarının tepkisini çekebilir ama fuzuli kullanım sonucu heba olan suyu, şimdiden yaz aylarındaymış gibi tasarruf etmeliyiz. Mayıs’tan sonra barajlardaki su miktarı daha azalacak. Yaz ayları için tehlike çanları çalmaya başlar.”

‘Planlı su çalışması yok’
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da gelişmiş ülkelerde her şehrin belediyesinin kuraklıkla mücadele planı olduğunu ancak Türkiye’de planlı bir su çalışması bulunmadığını belirtti.

Haberin Devamı

DOLULUK ORANLARI

İstanbul’a su temin edilen barajların doluluk oranlarının ortalaması yüzde 36. Barajların doluluk oranları şu şekilde;
* Ömerli Barajı: %52
* Pabuçdere Barajı: %0.18
* Sazlıdere Barajı: %21
* B. Çekmece Barajı: %33
* Alibey Barajı: %20
* Terkos Barajı: %44
* Kazandere Barajı: %13
* Elmalı Barajı: %7
* Darlık Barajı: %37
* Istrancalar Barajı: %65