Gündem Barış olmadı umudu kırıldı

Barış olmadı umudu kırıldı

19.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Libya’da çatışmaların sonlandırılması için yapılan müzakerelerde isyancı General Hafter’in ateşkesten çekilmesi isyancıların elinde bulunan Mehmet Demir ile Volkan Altınok’un ailesini perişan etti.

Barış olmadı umudu kırıldı

Aile şimdi bugün Berlin’deki görüşmeden iyi haber gelmesini bekliyor. İç karışıklığın 2011 yılından beridir sürdüğü Libya’da, isyancı General Hafter’e bağlı güçler 2019 yılının 10 Nisan’ında iki Türk vatandaşını kaçırdı. Trablus’ta bir restoranda çalışan Hataylı Mehmet Demir (45) ile kayınbiraderi Volkan Altınok’tan (40) kaçırıldıkları günden beridir haber alınamazken, Libya’daki ateşkes görüşmeleri ailelerini umutlandırmıştı. Libya’nın meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ile silahlı güçlerin lideri General Hafter çatışmaların sonlandırılması için Moskova’da Türkiye ve Rusya’nın girişimleriyle bir araya gelmişti. Ateşkes anlaşması için iki taraf arasında müzakereler sürerken, Hafter, anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrıldı.

Hafter’in masadan kalkması ve ateşkesin sağlanamaması isyancıların elinde olan Türklerin ailelerini de etkiledi. Eşi Mehmet ve kardeşi Volkan’ın isyancıların elinde bulunduğu günden beridir Ankara’da çalınmadık kapı bırakmayan Pınar Demir, ailece perişan halde olduklarını aktardı.
Libya’daki haberleri dört gözle takip ettiğini belirten Demir, Milliyet’e şunları söyledi: “Bir gözüm orada, anlaşma ‘Oldu, olacak’ denildi, ama son anda Hafter vazgeçti. Çok ümitlenmiştim. ki barış olsun kardeşim ve eşim onların elinden kurtarılsın” diye konuştu. Aile, bugün Berlin’de yapılacak olan konferanstan iyi haber gelmesini bekliyor.

Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliğini her hafta aradığını belirten Demir, “Büyükelçilik iyi olduklarını söylüyor ama yaklaşık aylar oldu irtibata geçemedik. Savaş bölgesinde oldukları için ulaşılamayan yerde olduklarını biliyoruz. Kızlarım günlük babalarını soruyorlar. ‘Gelecek yakında’ diyorum. Avutmaya çalışıyorum. Çocuklara yalan söylemekten artık yoruldum. Eşimin ve kardeşimin geri gelmesi ya barış anlaşmasına ya da ellerinde bulundukları isyancıların vicdanlarına kalmış. Tedirginiz” açıklamasında bulundu.

Trablus Büyükelçiliği ise daha önce Milliyet’e yaptığı açıklamada, “BM ve diğer uluslararası organizasyonlar aracılığıyla iki vatandaşımızın kurtarılması için temaslarımız sürüyor. Ellerindeki Türklerin suçsuz olduğunu onlar da biliyor. Ancak siyasi koz olarak ellerinde tutmak istiyor olabilirler” ifadelerine yer verilmişti.