Gündem ‘Başınıza her an sanatsal bir kaza gelebilir’

‘Başınıza her an sanatsal bir kaza gelebilir’

26.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nergis Öztürk ve Cemal Toktaş 2014’ten bu yana kurmak istedikleri mekânı ekimde açıyorlar. İkili, ‘Kel Şarkıcı’yla tiyatroseverlere merhaba diyecek Taşra Kabare’yi anlattı

‘Başınıza her an sanatsal bir  kaza gelebilir’

Oyuncu Nergis Öztürk ve Cemal Toktaş 2012 yılında ‘Böyle Bitmesin’ dizisinde tanışıp kısa bir süre sonra evlendiler. Çift hayatları gibi hayallerini de birleştirdi ve Kadıköy’de Taşra Kabare isimli mekânı kurdu. 1 Ekim’de Kadıköy’de faaliyetlerine başlayacak Taşra Kabare’de sanatın birçok dalı sergilenecek. Müzikallere, tiyatrolara, konserlere ve sergilere ev sahipliği yapacak mekânı Cemal Toktaş şu sözlerle tarif ediyor: “Başınıza her an sanatsal bir kaza gelebilir!”
n Taşra Kabare gibi mekân kurma fikri nasıl doğdu?
Nergis Öztürk: Burası ikimizin ortak hayalinin bir ürünü. Bir yapım merkezi. Aslında geçen sene ‘Temizlik İşleri’ adlı tiyatro oyunumuz her şeyi fitilledi. Oyun için mekân arayışına başladık ve bulduğumuz yerlerde de çok uzun süre oynayamadık. Zaten 2014’ten beri bir mekân açma hayalimiz vardı. Bizim tüm hayallerimizi gerçekleştireceğimiz her şeyi barındırıyor bu mekân.
n Taşra Kabare ismi nerden geliyor?
Cemal Toktaş: Aslında taşra kelimesinin karşılığını başka kavramlarla doldurmak istedik. Taşrayı özgürlük, samimiyet, birliktelik ve misafirperverlik olarak anlamlandıralım dedik. Taşra; sen, ben, o demeden ‘biz’ anlamını içinde barındırıyor.
n Yani “Sanat hepimiz içindir” mi diyorsunuz bu isimle?
N.Ö.: Tabii ki öyle.
C.T.: ‘Kabare’yi birçok sanat dalını barındırdığı için ve insanlara ulaşmak için (çeşitli yollarla) fırsat yarattığı için seçtik.
n Taşra Kabare’de seyirciyi neler bekliyor?
N.Ö.: Bir sürü ilki olacak Taşra Kabare’nin. Onları önümüzdeki günlerde anlatacağız. İnsanlar kendilerini evlerinde hissetsin ve güzel yemek yesin diye güzel bir mutfak yaptık. Şefimiz benim teyzem, ama Almanya’da yaşamış ve orada da şeflik yapmış bir isim aynı zamanda. Burası için yeni bir menü hazırladı. Biz istedik ki insanlar buraya geldiğinde izlemek istedikleri oyunu görmeden önce güzel bir yemek yiyip bir şeyler içsinler...
N.Ö.: Burada akustik konserler olacak ve önemli müzisyenlerin de özel projeleri gerçekleştirilecek. Alt kata butik bir sergi alanı yapmayı planlıyoruz. Ayrıca, sinemaya da dair özel gösterimler yapmayı düşünüyoruz.
n ‘Temizlik İşleri’ne devam edecek misiniz?
C.T.: Evet, ‘Temizlik İşleri’ni geçen sene hak ettiği kadar oynayamadık...
N.Ö.: Onu yıllarca oynamak istiyoruz.
C.T.: ‘Temizlik İşleri’ bizim için önemli çünkü bizi bu mekâna taşıdı..
n Siz kendinize bir mekân bulamadığınızdan burayı kurdunuz. Burası da kendisine yine işlerini yapmak isteyenlere mekân olacak mı?
C.T.: Evet bu mekân, salonsuz tiyatrolara; sahne ve alan bulamayan tüm sanatçılara ev sahipliği yapacak. Herkese kucak açan bir alan olacak Taşra Kabare.

‘Her köşesi oyun oynanacak şekilde tasarlandı’

N.Ö.: Açılış oyunumuz Ionesco’nun ‘Kel Şarkıcı’sı olacak. Fakat oyunun yönetmeni Serpil Göral ile oyunu, bu mekâna göre dönüştürdük. Taşra Kabare’nin her köşesi, oyun oynanacak şekilde tasarlandı. Seyirciler ‘Kel Şarkıcı’ oyununda da bunu görebilecekler.
C.T.: Burada seyircimize şunu garanti ediyoruz: Taşra Kabare’de başınıza her an sanatsal bir kaza gelebilir! Hiç beklemediğiniz anda sanatsal sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.