Gündem Batı Nil virüsüne Türkiye'de de rastlandı

Batı Nil virüsüne Türkiye'de de rastlandı

08.09.2010 - 10:08 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Yunanistan'da 18 kişinin ölümüne yol açan Batı Nil virüsüne Türkiye'de de rastlandığını açıkladı. Bakanlık, virüsün 7 hastada rastlandığına ve 3 kişinin öldüğünü duyurdu

Batı Nil virüsüne Türkiyede de rastlandı

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarına Türkiye’de de rastlanıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

BATI NİL VİRÜSÜNE KARŞI ÖNLEMLER

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ülkemizde Batı Nil Virüsü’ne yakalanan yedi kişiden üçü hayatını kaybetti.

Yunanistan, Romanya ve Rusya gibi ülkelerde görülen Batı Nil Virüsü’nün ülkemizde de görülmesi üzerine, Bilim Kurulu ve Bakanlık yetkililerinin katıldığı basın toplantısı yapıldı. Toplantı sonrasında yetkililer, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

YEDİ KİŞİDEN ÜÇÜ ÖLDÜ

Yapılan basın toplantısında, ülkemizde Batı Nil Virüsü’ne yakalanan yedi kişiden üçünün hayatını kaybettiği açıklandı. Virüs nedeniyle Yunanistan ve Rusya gibi ülkelerde at ve kuş ölümlerinin görüldüğünü ancak ülkemizde bu gibi vakaların görülmediği açıklandı.

SİVRİSİNEK TEHDİDİBatı Nil Virüsü’nün sivrisinek yoluyla bulaştığını da açıklayan yetkililer, sivrisinek ısırmalarına karşı vatandaşları uyardı.

HERHANGİ BİR SALGIN YOK

Haberin Devamı

Havaların soğumasının ciddi bir tehdit olmadığını da açıklayan yetkililer, Türkiye için şu anda herhangi bir salgının söz konusu olmadığını dile getirdi.

BAKAN AKDAĞ: Ciddi bir salgın düşünmüyoruz

Kerim BURUCU/ERZURUM, (DHA)

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarına ülkemizde Manisa ile birlikte 6 ilde 7 vaka görüldüğünü ve 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Salgının sıcak havayı sevdiğini bu nedenle sonbahar mevsiminin gelmesiyle duruklama dönemine gireceğini anlatan Bakan Akdağ, önümüzdeki yıl için de hastalığın yayılmasını önlemek için sivrisineklerle mücadeleye ağırlık vereceklerini bildirdi.

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasını ziyaret ederek Başkan Zeki Akal ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Batı Nil virüsü ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bulaşıcı hastalıklar konusunda Sağlık Bakanlığının şeffaf ve toplumu tam anlamıyla doğru bilgilendirici bir yöntem izlediğine işaret eden Recep Akdağ, virüsün 13 Ağustos’ta Manisa’da ‘işini bilen ve dikkatli bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı’ tarafından ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Haberin Devamı

Bazı vakaların Batı Nil Virüsünü andırdığını Hıfzıssıhha’ya rapor etmesi üzerine harekete geçtiklerini kaydeden Akağ, derhal bilimsey heyet oluşturduklarını belirtti. Manisa’doan sonra 5 ayrı ilde daha görüldüğüne değinen Bakan Akdağ, sonuçta 7 vakada hastalık tespit edildiğini, bunlardan 3’nün hayatını kaybettiğini söyledi. Batı Nil Virüsüne Türkiye’de geçmiş yıllarda da rastlanıldığını ifade eden Akdağ, şöyle konuştu:

“Bütün mesele iyi organize olmak ve buna benzer durumlarda hastalığı ortaya çıkararak takibini yapmak. Ortada ciddi bir salgın düşünmüyoruz. Çünkü hastalık sıcak mevsimde görülüyor. Sonbahar yaklaştı. Bizde görülen vaka az. Komşularımızda çok görüldü. Yunanistan, Rusya, Romanya’da özellikle Akdeniz’e komşu ülkelerde. Bu bizi bu seneden dikkatli olmaya sevk etti. Gelecek sene de özellikle sivrisinek mücadelesi konusunda da belediyelerimizin ve diğer yerel yönetimlerimizin kırsallarında dikkatli çalışaması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki yaz mevsiminde mücadelenin aslını sivrisinek mücadelesi oluşturucak. Belediyelerin ve vatandaşların sivrisinekten korunmak için alabileceği önlemler var.”

Haberin Devamı

Sivrisinekler akşam vakitlerinde insanları soktuğunu, karanlık bastıktan sonra vücudun örtülmesi veya evlerin korunaklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Akdağ, virüsün yaşlı hastalarda hayati tehlike oluşturduğunu, ilacı bulunmadığını bildirdi. Akdağ, ilaçla virüsü yok edecek bir tedavi yönteminin olmadığını da sözlerine ekledi.

Sakarya'da Batı Nil ateşi hastalığına 2 vaka

ADAPAZARI(Sakarya), (DHA)

TÜRKİYE'de bugüne kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanan Batı Nil Ateşi hastalığından Sakarya'da 72 yaşındaki bir kadının hastanede yoğun bakım servisinde tedavi altında tutulduğu, 10 gün önce hastalık tehşisi konulan 10 yaşlarındaki çocuğun taburcu edildiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek'in hastalık görülen iller arasında açıkladığı Sakarya'da 2 vakaya rastlanıldı. 10 gün kadar önce Söğütlü İlçesi'nde oturan 10 yaşlarındaki çocukta görüldü. Kusma başağrısı gibi şikayetlerle hastaneye getirilen çocuğa ‘Batı Nil Ateşi' teşhisi konulunca Sakarya Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde tedavi altına alındı. Bir hafta süren tedavi sonrasında çocuk taburcu edildi.

Haberin Devamı

Adapazarı'nda ayrıca 72 yaşındaki bir kadın aynı şikayetlerle getirildiği Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan muayene ve tahlil sonucu ‘Batı Nil Ateşi' hastalığı ile tedavi altına alındı. Kalıtımsal başka hastalıkları da bulunduğu belirtilen yaşlı kadın Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi'ne sevkedilerek burada yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.


YUNANİSTAN'DA 18 ÖLÜ

Yunanistan’da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 18’e ulaştığı bildirildi.

Yerel basında yer alan haberlerde, Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısının 177 olduğu, hastanelerde 9 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulduğu açıklandı. Özellikle Yunanistan’ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor.

Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor. Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor.

Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.