Gündem Bayram esenlik ve huzur iklimidir

Bayram esenlik ve huzur iklimidir

04.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ramazan seneye buluşmak üzere veda ederken bize üç gün eşlik edecek bir de bayram hediye ediyor.

Bayram esenlik ve huzur iklimidir

Bayram esenlik ve huzur iklimidir
Bayram, bizim için özel bir öğretmen gibidir. Arife gününden itibaren ruhumuzu inceltmeye başlar, en güzel değerleri yeniden kalbimize yerleştirir. Hayatı bize yeniden öğretir. Bir sabah gelir ve herkesin üzerine bir esenlik rüzgârı gibi tatlı tatlı eser. Onun iklimi, evleri, sokakları, camileri, caddeleri, mahalleleri, şehirleri ve dünyayı öylesine sarar ki herkes onun neşesinden ve huzurundan payını alır. Der ki: “Ey insanlar! Kuşatıcı olun, daraltıcı olmayın. Toplayıcı olun, dağıtıcı olmayın. Müjdeleyici olun, ürkütücü olmayın. Bayram gibi insanları kendi ikliminize çekin, kimseyi dışarıda tutmayın”.

Haberin Devamı

İnsan yalnız başına bayram yapamaz, yapsa bile bunun bir anlamı olmaz. Bayram toplu olarak kutlandığı takdirde bir anlam taşır. Bayram günlerinde öncelikle, bizi her türlü fedakârlığa katlanarak büyüten, anne ve babamızın ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız.

Hasta ziyaretleri

Dini bayramlarımız eş dosttan uzaklaşıp, anne babayı yakınları terk ederek değil, onlarla beraber olmak, hal ve hatırlarını sormak, ellerini öpüp dualarını almak için meşru kılınmıştır.

Özellikle bayramları tatil bölgelerinde geçirmeyi tercih edenler ziyaret için kendilerini bekleyen anne babaları ve diğer büyüklerinin kalplerinin kırılabileceğini unutmamalıdır.

Akraba ve komşularla tebrikleşerek karşılıklı sevgi ve saygı duygularımızı aktarmalı, muhtaç olanlara yardım elimizi uzatmalıyız. Karşılaştığımız herkese selam vermeli, tanıdığımız ve tanımadığımız herkesin bayramını kutlamalıyız. Hastanelerde ve evlerde yatan hastaları ziyaret, şifa dileklerimizi sunarak, iyileşmeleri hususunda gerekli olan yardımı yapmaya hazır olduğumuzu bildirmeliyiz. Yetimler ve kimsesiz çocuklara şefkat dolu duygularımızı aktarmalı, onlara anne ve baba gibi davranmalıyız.

Haberin Devamı

En faziletli sadaka

Dargın olduğumuz kimselerle bayramı fırsat bilerek barışmalı, tanıdıklarımızdan dargın olanları barıştırmaya çalışmalı ve aralarını bulmalıyız. Dinimizde müslümanların birbirleriyle dargın, kırgın, küskün durmaları helal değildir. Şayet böyle bir durum olursa diğer Müslümanlar devreye girerler, hemen onları barıştırma yollarını ararlar. Peygamberimizin ifadesiyle: “En faziletli sadaka dargın olan iki kimsenin arasını bulup barıştırmaktır.” Onun için yüce kitabımızda: “Müminler ancak kardeştirler, öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz” (Hucurât suresi, ayet 10) buyrulmuştur. Mübarek bayramlarda mezarları ziyaret etmek ve onlara hayır duada bulunmak, ruhları için yoksullara ve kimsesiz çocuklara sadaka vermek gibi güzel geleneklerimiz de vardır.

Ramazan Bayramınız kutlu olsun. Rabbimiz bizleri daha nice bayramlara sağlıkla eriştirsin. Bu mübarek bayramı milletimiz için kardeşliğe, birlik ve bütünlüğe, esenlik ve mutluluğa vesile kılsın.