Gündem Bayramda müzelerde ‘kahve molası’

Bayramda müzelerde ‘kahve molası’

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Aile veya arkadaşlarla bayramda İstanbul’un tadını çıkarmak isteyenleri müzeler bekliyor. Topkapı Sarayı’ndan İstanbul Modern’e müzelerde bayramda görülecek çok şey var.

Bayramda müzelerde  ‘kahve molası’

Müzelerin süreli sergileri, değişen programları sanat çevresinde hızla takip edilse de daha geniş bir izleyici kitlesi, müzelerin kalıcı sergilerini gezenlerden ve uzun zamana yayılan süreli sergi programlarını takip edenlerden oluşuyor. Bayram tatilindeki serbest zamanlarda uzunca vakit geçirerek müze gezmek ve eserler hakkında detaylı bilgiler öğrenmek için en doğru vakitleri oluşturuyor. Ailece yapılacak bir müze gezisi için bayram tatili önemli fırsat oluşturuyor. Hem de minik müze ziyaretçilerine okullar açılmadan önce bir sürü yeni bilgi öğrenme şansı doğuyor.


Gelelim müzelerin bayram programlarına... İstanbul Modern bayramın birinci günü kapalı ancak diğer günler 10.00-18.00, perşembe günü ise 10.00-20.00 arasında kapıları ziyaretçilere açık. Müzede Britanyalı sanatçı Anthony Cragg’in kişisel sergisi devam ediyor. Sergi, sanatçının 40 yılı aşan sanat yaşamından karakteristik örneklere yer veriyor. Yanı sıra müzede ‘Şimdinin Peşinde’ adlı koleksiyon sergisiyle günümüz dünyasında insanlık hallerine odaklanılıyor. İnsanın kentle, doğayla, fiziki çevresiyle kurduğu ilişkiyi ele alan sanat eserleri bir araya geliyor. İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin koleksiyon sergisi ise, 1960’lı yıllardan itibaren fotoğraf alanındaki deneysel üretimleri içeriyor. Sergi, müze koleksiyonunda yer alan farklı kuşaklardan altı sanatçıyı kompozisyon, malzeme ve ele aldıkları konuları yeniden düşündükleri çalışmalarıyla bir araya getiriyor.

Tarihi Yarımada turu

Pera Müzesi’nin düzenlediği ‘Sarsılan İmge’ ve ‘İstanbul’da Deniz Sefası’ sergileri 26 Ağustos’a kadar ziyaretçileri bekliyor. Kurban Bayramı’nın ilk günü hariç bayram boyunca kapıları açık olan müzede ayrıca, ‘Kesişen Dünyalar’, ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’, ‘Kahve Molası’ koleksiyon sergileri ile Pera Öğrenme Atölyesi’nde devam eden ‘Yaz Yaz Yaz’18’ sergisi izlenebilecek.

Bayramda müzelerde  ‘kahve molası’

Sabancı Müzesi’nde ise Osman Hamdi Bey’in Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan eserleriyle, sanatçının bunları yaparken kullandığı tekniklere dair bulgular ‘Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey’ sergisiyle sanatseverlere sunuluyor. Ayrıca müze bahçesinde geometrik soyut çalışmalarıyla Türkiye heykel sanatında önemli bir yeri olan Seyhun Topuz’un ‘Kuzgun Acar Anısına’ isimli eseri de ziyaretçileri bekliyor. Müze bayramın birinci günü hariç diğer günler 09.00-19.00 arasında açık.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri de bayram tatilinde gezilmesi gereken müzelerden. Müze yalnızca bayramın birinci günü 13.00’e dek kapalı daha sonra açık. Buraya gitmişken Topkapı Sarayı Müzesi’ni de görmek isterseniz, müze bayramın birinci günü hariç diğer günlerde açık.

Bayram süresince İBB Kültür AŞ’ye bağlı Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı’nın aralarında bulunduğu müzeler ziyaretçilerini bekliyor. Yerebatan Sarnıcı bayramın birinci günü 13.00-18.30, diğer günler ise 09.00-18.30 saatleri arasında, Şerefiye Sarnıcı bayramın birinci günü 13.00-19.00, diğer günler ise 10.00- 19.00 saatleri arası, açık olacak. Tarihi Yarımada’nın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmış. 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiş.

BAKSI’DAN ÇOCUKLARA ŞEKER

Bayramda, Anadolu’daki devlet müzeleri birinci gün saat 13.00’ten sonra açık. Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında bulunan İzmir’deki Efes Müzesi de bu vesileyle görülebilir. Nevşehir’deki Göreme Açık Hava Müzesi de görülmesi gereken alanlardan. Antalya’da ise Antalya Müzesi ve Atatürk Evi ve Müzesi de ziyaretçileri bekliyor. Antalya’da bayramın birinci günü hariç açık olan bir müze de Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi. Burası geleneksel Türk halk kültürü öğelerini belgelemek ve yeni kuşaklara tanıtmayı hedefleyen bir merkez. Bayramda bir diğer görülebilecek müze Bayburt’taki Baksı Müzesi. Müzede Alev Ebüzziya’nın ‘Toprak’ sergisi de devam ediyor. Üstelik birinci gün dahil her gün açık olan müzede minik ziyaretçilere şeker ikramı da var.

Bayramda müzelerde  ‘kahve molası’