Gündem Belediyelere borçlarından kurtulma hakkı

Belediyelere borçlarından kurtulma hakkı

13.11.2008 - 15:35 | Son Güncellenme:

.

Belediyelere borçlarından kurtulma hakkı

Vergi borcu bulunanlara tanınan tecil ve 18 eşit taksitte ödeme kolaylığından belediyelerin de yararlanabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, Tahsilat Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeyle vadesi 1 Eylül 2008 tarihinden önce dolan ve vergi dairelerince izlenerek tahsil edilen borçların 18 eşit taksitte ödenmesine olanak tanındığını ve bundan belediyelerin de yararlanabileceğini belirtti. Türker yaptığı açıklamada, belediyelere uygulamadan yararlanabilmeleri için, TÜRMOB ve ülke genelindeki 78 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası’nın yardımcı olacağını bildirdi.

Eski faizlerden tecil yaptırmış olanların da yeni düzenlemeden yararlanabileceğini belirten Türker, açıklamasında şöyle dedi:

“Maliye Bakanlığı’nca çıkarılan 4 Sıra No’lu Tahsilat Genel Tebliği ile vadesi 1 Eylül 2008 tarihinden önce dolan ve vergi dairelerince takip ve tahsil edilen amme alacakları dolayısıyla borcu bulunan mükelleflere borçlarını, 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48. maddesinde yer alan tecil uygulamasından yararlanarak 18 eşit taksitte ödeme kolaylığı sağlandı. Tecil edilecek alacaklara uygulanacak tecil faizi oranı, yıllık yüzde 3 olarak belirlendi. Bu tecil faizi oranı, vergi dairesi borçları için halen uygulanan aylık yüzde 2,5 ve yıllık yüzde 30 gecikme zammı oranı ile karşılaştırılanca borçlu mükelleflere önemli bir avantaj sağlamaktadır.ö

Haberin Devamı

Türker, tecil ve taksitlendirme uygulamasından yararlanabilmek için mükelleflere 28 Kasım Cuma günü çalışma saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine yazılı olarak tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları gerektiği uyarısı yaptı.

Türker, “Bu uygulamadan vergi dairelerince takip ve tahsil edilen amme alacağı borcu olan herkesin yararlanabileceği gibi Belediyeler de yararlanabilecek. Bu kapsama, belediye personeline yapılan ücret ödemeleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopajı ve bazı satışların üzerinden hesaplanan katma değer vergisi de girmekte. Ayrıca, bu uygulamadan Belediyelere bağlı, belediye iktisadi işletmeleri de faydalanabilecekö dedi.